Ulubione przepisy na obiad to zazwyczaj te, które są proste i przepyszne. Do takich możemy zaliczyć receptury z użyciem piersi z kurczaka, która odpowiednio przygotowana okazuje się soczysta, delikatna i pożywna. Możemy ją panierować, marynować, smażyć, dusić, gotować i piec. Jest też wiele innych sposobów, ale niemal każdy z nich jest banalny. To także tani obiad, ponieważ drób nie należy do drogich produktów i jest łatwo dostępny. Prezentujemy przepis na pierś z kurczaka w ziołach, która będzie znakomitym uzupełnieniem ulubionych dodatków i pomoże ci wyczarować smaczne danie.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zanim usmażymy lub upieczemy kurczaka, warto go odpowiednio zamarynować. Między innymi od tego zależy, czy będzie soczysty, a nie przesuszony. Odpowiednio dobrane przyprawy sprawią, że będzie pełen aromatu i smaku. Jeśli decydujesz się na kurczaka z wolnego wybiegu lub kurczaka kukurydzianego, możesz mieć pewność, że takie mięso będzie delikatne w smaku i wysokiej jakości. Powinno być też pozbawione przerośniętych tkanek i łatwe w przygotowaniu. Piersi z kurczaka trzeba opłukać pod wodą, podzielić na niewielkie płaty, a następnie dokładnie osuszyć i rozpocząć marynowanie.
Aby przygotować marynatę do kurczaka w ziołach potrzebujemy:
Zioła wymieszaj ze sobą i dokładnie oprósz nimi kawałki z kurczaka z obu stron. Wcześniej, delikatnie posmaruj kurczaka olejem lub oliwą. Rozgrzej patelnię teflonową, nie dodając tłuszczu. Płaty z piersi kurczaka smaż przez około 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas odwracając mięso na drugą stronę. Przed zdjęciem mięsa z patelni należy sprawdzić stopień wysmażenia, aby nie było surowe. Jeśli obawiasz się, że kurczak będzie suchy, możesz zamiast tłuszczu, posmarować go jogurtem przed smażeniem. Serwuj z ulubioną kaszą, ziemniakami lub ryżem i sałatką. Smacznego!