Ciasto z budyniem na herbatnikach. Smakuje jak Rafaello. Mamy obłędny przepis

Pralina Rafaello rozpieszcza nas swoim smakiem i delikatnością. Delikatny krem i wiórki kokosowe uwodzą nasze podniebienia od lat, a Rafaello to bez wątpienia jedno z ulubionych łakoci. Dzięki temu przepisowi na ciasto Rafaello, odtworzysz ten smak w swoim domu

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl

Rafaello to zdecydowanie jedna z najpyszniejszych pralin. Delikatny krem, wiórki kokosowe i chrupiący dodatek migdała sprawiają, że Rafaello uwodzi nas nie tylko smakiem, ale także niezwykłą teksturą. Dzięki przepisowi na ciasto Rafaello na herbatnikach z kremem budyniowym smak tej wyjątkowej praliny odtworzysz samodzielnie w swojej kuchni. Twoi goście będą zachwyceni, a ty wcale się nie napracujesz.

Ciasto Rafaello - przepis:

Składniki:

  • 600 g maślanych herbatników
  • 200 g masła
  • 150 g wiórek kokosowych
  • litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować budyń. Odlewamy 1.5 szklanki mleka, i dokładnie mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Pozostałą część mleka zagotowujemy i wlewamy mieszankę mleka, mąk, cukrów i żółtek. Całość gotujemy, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje, odstawiamy całość do ostygnięcia. Następnie ubijamy masło (musi być w temperaturze pokojowej). Ubite na puch masło stopniowo dodajemy do masy budyniowej, delikatnie mieszając. Kolejnym krokiem jest przekładanie ciasta - formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na zmianę - warstwa herbatników, warstwa budyniu. Na wierzchu powinna być warstwa budyniu, którą obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto zachwyca smakiem i delikatnością.

Zobacz wideo

Wskazówka: Do masy budyniowej możemy dodać dwie łyżki likieru kokosowego lub amaretto. To nada ciastu głębi i aromatu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.