Więcej pysznych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl
Rafaello to zdecydowanie jedna z najpyszniejszych pralin. Delikatny krem, wiórki kokosowe i chrupiący dodatek migdała sprawiają, że Rafaello uwodzi nas nie tylko smakiem, ale także niezwykłą teksturą. Dzięki przepisowi na ciasto Rafaello na herbatnikach z kremem budyniowym smak tej wyjątkowej praliny odtworzysz samodzielnie w swojej kuchni. Twoi goście będą zachwyceni, a ty wcale się nie napracujesz.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować budyń. Odlewamy 1.5 szklanki mleka, i dokładnie mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Pozostałą część mleka zagotowujemy i wlewamy mieszankę mleka, mąk, cukrów i żółtek. Całość gotujemy, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje, odstawiamy całość do ostygnięcia. Następnie ubijamy masło (musi być w temperaturze pokojowej). Ubite na puch masło stopniowo dodajemy do masy budyniowej, delikatnie mieszając. Kolejnym krokiem jest przekładanie ciasta - formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na zmianę - warstwa herbatników, warstwa budyniu. Na wierzchu powinna być warstwa budyniu, którą obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto zachwyca smakiem i delikatnością.
Wskazówka: Do masy budyniowej możemy dodać dwie łyżki likieru kokosowego lub amaretto. To nada ciastu głębi i aromatu.