Zupa ogórkowa - przepis jest prosty, ale nie wszyscy stosują jeden trik

Zupa ogórkowa to świetny pomysł na pyszny i rozgrzewający obiad. Przepis na zupę ogórkową jest banalny i szybki w wykonaniu, dlatego tak często cieszymy się smakiem tej pysznej zupy. Istnieje pewien trik, który sprawi, że twoja zupa ogórkowa zyska nowy, wyjątkowy smak.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Zupa ogórkowa to zdecydowanie jedna z ulubionych zup Polaków. Aromat zupy ogórkowej i jej delikatnie kwaśny smak świetnie wpasowują się w nasze gusta, a niezwykle łatwy sposób jej wykonania pozwala w kilka chwil cieszyć się pyszną ogórkową. Dzięki pewnemu trikowi, twoja zupa ogórkowa będzie jeszcze pyszniejsza - wystarczy, że podsmażysz starte ogórki na maśle, a uzyskasz zupełnie nowy wymiar zupy.

Zupa ogórkowa - przepis:

Składniki:

  • 1.5 litra bulionu
  • 3 ziemniaki
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • marchewka
  • 100 g śmietany 18 proc
  • szczypiorek do posypania

Sposób wykonania:

  1. W garnku podsmażamy na maśle posiekaną cebulkę i startą na tarce marchewkę.
  2. Zalewamy bulionem i zagotowujemy.
  3. Pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  4. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki kiszone.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy starte ogórki. Podsmażamy około trzech minut. 
  6. Podsmażone ogórki dodajmy do bulionu, dolewamy szklankę soku z kiszonych ogórków i całość gotujemy 10 minut.
  7. Dodajemy zaprawioną śmietanę, po czym  doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Gorącą zupę nalewamy do talerzy i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz wideo

Zupa ogórkowa z dodatkiem podsmażonych ogórków wychodzi naprawdę pyszna. Przygotowana w ten sposób na pewno wprawi w zachwyt twoją rodzinę i sprawi, że już zawsze będziesz robić ją w ten sposób. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.