Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Zupa ogórkowa to zdecydowanie jedna z ulubionych zup Polaków. Aromat zupy ogórkowej i jej delikatnie kwaśny smak świetnie wpasowują się w nasze gusta, a niezwykle łatwy sposób jej wykonania pozwala w kilka chwil cieszyć się pyszną ogórkową. Dzięki pewnemu trikowi, twoja zupa ogórkowa będzie jeszcze pyszniejsza - wystarczy, że podsmażysz starte ogórki na maśle, a uzyskasz zupełnie nowy wymiar zupy.
Zupa ogórkowa - przepis:
Składniki:
- 1.5 litra bulionu
- 3 ziemniaki
- 4 duże ogórki kiszone
- 2 łyżki masła
- mała cebula
- marchewka
- 100 g śmietany 18 proc
- szczypiorek do posypania
Sposób wykonania:
- W garnku podsmażamy na maśle posiekaną cebulkę i startą na tarce marchewkę.
- Zalewamy bulionem i zagotowujemy.
- Pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
- Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki kiszone.
- Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy starte ogórki. Podsmażamy około trzech minut.
- Podsmażone ogórki dodajmy do bulionu, dolewamy szklankę soku z kiszonych ogórków i całość gotujemy 10 minut.
- Dodajemy zaprawioną śmietanę, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gorącą zupę nalewamy do talerzy i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zupa ogórkowa z dodatkiem podsmażonych ogórków wychodzi naprawdę pyszna. Przygotowana w ten sposób na pewno wprawi w zachwyt twoją rodzinę i sprawi, że już zawsze będziesz robić ją w ten sposób. Smacznego!
Zapraszamy do galerii zdjęćOtwórz galerię