Sernik bez sera? Da się! Dzięki jogurtowi będzie puszysty jak chmurka

Jak zrobić sernik inaczej? Pomysłów jest sporo, ale dziś chcemy wam podpowiedzieć, jak go przyrządzić bez... sera. Sprawdźcie, co pysznego można wyczarować na jogurcie.

Więcej przepisów na słodkości i nie tylko znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Ciężki, mocno serowy, klasyczny sernik to prawdziwy przysmak, ale czasem mamy ochotę na ciasto w lżejszej wersji. Mamy dziś dla was przepis na sernik, który robi się z jogurtu greckiego. Jest naprawdę pyszny i leciutki jak chmurka! Jak go upiec?

Sernik na jogurcie greckim - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 żółtka
Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!

Na masę serową:

  • 800 g jogurtu greckiego,
  • 3 białka,
  • 250 g cukru,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • szczypta soli

Do podania: ulubione owoce, cukier puder

Jak przyrządzić sernik na jogurcie greckim?

Do miski wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wrzucamy do niej pokrojone na kawałki zimne masło i rozcieramy je palcami z mąką. Potem dodajemy cukier oraz jajka, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy kulę ciasta. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika.

Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Porcjami dosypujemy cukier, mieszamy. Do miski przelewamy cały jogurt grecki, dodajemy do niego skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Następnie przelewamy białka z cukrem i, używając miksera, wszystko łączymy.

Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na połówki. Pierwszą połowę wyklejamy na blasze do pieczenia (ok. 25x25 cm) i nakłuwamy widelcem. Na to wylewamy masę jogurtową. Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o największych oczkach i obsypujemy wierzch ciasta.

"Sernik" wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 45 minut, po upieczeniu ciasto schładzamy. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem i układamy ulubione owoce.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.