Więcej przepisów na słodkości i nie tylko znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Ciężki, mocno serowy, klasyczny sernik to prawdziwy przysmak, ale czasem mamy ochotę na ciasto w lżejszej wersji. Mamy dziś dla was przepis na sernik, który robi się z jogurtu greckiego. Jest naprawdę pyszny i leciutki jak chmurka! Jak go upiec?
Składniki:
Na ciasto:
Na masę serową:
Do podania: ulubione owoce, cukier puder
Do miski wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wrzucamy do niej pokrojone na kawałki zimne masło i rozcieramy je palcami z mąką. Potem dodajemy cukier oraz jajka, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy kulę ciasta. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Porcjami dosypujemy cukier, mieszamy. Do miski przelewamy cały jogurt grecki, dodajemy do niego skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Następnie przelewamy białka z cukrem i, używając miksera, wszystko łączymy.
Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na połówki. Pierwszą połowę wyklejamy na blasze do pieczenia (ok. 25x25 cm) i nakłuwamy widelcem. Na to wylewamy masę jogurtową. Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o największych oczkach i obsypujemy wierzch ciasta.
"Sernik" wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 45 minut, po upieczeniu ciasto schładzamy. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem i układamy ulubione owoce.