Ciasto piernikowe z kremem i czekoladą. Upiecz i przywołaj świąteczny nastrój

Ciasto piernikowe z kremem i czekoladową polewą to idealny sposób na przywołanie świątecznej atmosfery. To doskonały wypiek do upieczenia, zanim zaczną się typowe świąteczne przygotowania. Jak je zrobić?

Więcej przepisów świątecznych i nie tylko znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Ciasto piernikowe to wypiek, który umili oczekiwanie na Boże Narodzenie. Myślicie już o świątecznym łasuchowaniu? Wcale nie musicie czekać, aż pierniczki dojrzeją w puszkach. Mamy dziś dla was przepis na pyszne ciasto, które posmakuje wszystkim wielbicielom domowych słodkości.

Ciasto piernikowe - przepis 

Składniki:

Na ciasto piernikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 6 łyżek gęstego dżemu,
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
Zobacz wideo

Na masę:

  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu

Na polewę:

  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g płatków migdałów

Ciasto piernikowe - sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto piernikowe. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę piernikową. Łączymy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, dżem i mleko, łączymy. Mokre składniki dodajemy do suchych i szybko mieszamy, tylko do połączenia. Formę o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto. Pieczemy przez około 30-35 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Przygotowujemy masę mleczną. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, powoli dodając do niej mleko w proszku, cynamon i cukier. Na koniec powoli wlewamy mleko - masa powinna być dość zwarta, dlatego można dodać go trochę mniej niż 1/2 szklanki.

Przygotowujemy polewę na ciasto piernikowe. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną i gorzką, mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto piernikowe przekrawamy na dwa równe blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowujemy masę mleczną, przykrywamy drugim. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową i posypujemy całość płatkami migdałów. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło i stężało.

Wskazówka: zamiast płatków migdałów możecie użyć kruszonych orzechów, pistacji, ale także połamanych precelków bądź krakersów, ale także kolorowych kuleczek cukrowych. 

Ciasto piernikowe będzie też dobrze smakować podane z porcją wiśni z soku lub żurawiny. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.