Więcej przepisów świątecznych i nie tylko znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Ciasto piernikowe to wypiek, który umili oczekiwanie na Boże Narodzenie. Myślicie już o świątecznym łasuchowaniu? Wcale nie musicie czekać, aż pierniczki dojrzeją w puszkach. Mamy dziś dla was przepis na pyszne ciasto, które posmakuje wszystkim wielbicielom domowych słodkości.
Składniki:
Na ciasto piernikowe:
Na masę:
Na polewę:
Przygotowujemy ciasto piernikowe. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę piernikową. Łączymy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, dżem i mleko, łączymy. Mokre składniki dodajemy do suchych i szybko mieszamy, tylko do połączenia. Formę o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto. Pieczemy przez około 30-35 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Przygotowujemy masę mleczną. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, powoli dodając do niej mleko w proszku, cynamon i cukier. Na koniec powoli wlewamy mleko - masa powinna być dość zwarta, dlatego można dodać go trochę mniej niż 1/2 szklanki.
Przygotowujemy polewę na ciasto piernikowe. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną i gorzką, mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto piernikowe przekrawamy na dwa równe blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowujemy masę mleczną, przykrywamy drugim. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową i posypujemy całość płatkami migdałów. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło i stężało.
Wskazówka: zamiast płatków migdałów możecie użyć kruszonych orzechów, pistacji, ale także połamanych precelków bądź krakersów, ale także kolorowych kuleczek cukrowych.
Ciasto piernikowe będzie też dobrze smakować podane z porcją wiśni z soku lub żurawiny.