Zupa pieczarkowa - przepis na szybki obiad. Ty decydujesz, z czym ją zjesz

Zupa pieczarkowa to świetny pomysł na szybki obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Jest pyszna i rozgrzewająca, idealna na zimowe dni. Jak zrobić zupę pieczarkową? Przepis jest prosty i zupa wychodzi przepyszna. Ty decydujesz, z czym ją zjesz, z makaronem czy z ziemniakami.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Zupa pieczarkowa bardzo często gości na polskich stołach. Jest pyszna, sycąca i wszystkim zawsze smakuje. Można ją podawać na dwa sposoby - z makaronem lub z ziemniakami. A ty, z czym ją podasz?

Zupa pieczarkowa - przepis:

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • ok. 300 g pieczarek
  • 80 ml śmietanki 18 proc
  • natka pietruszki
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • ok. 500 g ziemniaków lub ulubiony makaron

Zupa pieczarkowa - sposób przygotowania:

  1. Cebulkę pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło i na wolnym ogniu zeszklij cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę.
  2. Pieczarki obierz i pokrój. Dodaj do garnka z cebulą i marchewką i podsmażaj, aż puszczą sok.
  3. Do garnka wlej bulion, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, kurkumę i całość gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na tym etapie możesz dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, jeśli wybierasz ten dodatek.
  4. Śmietankę zahartuj z odrobiną gorącego wywaru i wlej do zupy. Zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
  5. Jeśli używasz makaronu, ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do zupy pieczarkowej świetnie pasuje makaron nitki lub świderki.

Pyszną zupę pieczarkową przygotujesz bardzo szybko. Jeśli chcesz nadać swojej zupie delikatnego, kremowego smaku, zamiast śmietanki użyj serka topionego - ten dodatek to strzał w dziesiątkę!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.