Sałatka na święta Bożego Narodzenia. Jarzynowa w nowym wydaniu - przepis

Sałatka na święta Bożego Narodzenia? Oczywiście jarzynowa. Dobrze doprawiona z odpowiednią ilością majonezu. Oto sprawdzony przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową w nieco innym wydaniu. Dodaliśmy trzy składniki, które sprawiają, że smakuje jeszcze bardziej obłędnie.

Więcej świątecznych przepisów na Gazeta.pl

Sałatka na święta Bożego Narodzenia to w większości domów oczywiście jarzynowa. Królowa wśród sałatek. Jej przygotowanie może i jest nieco bardziej pracochłonne i czasochłonne niż innych, ale ten trud zdecydowanie się opłaca. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. W tym wydaniu wśród składników pojawiają się: czosnek, gałka muszkatołowa i surowy por. Dzięki nim sałatka ma bardziej wyrazisty smak i wspaniale pachnie.

Potrawy wigilijne we Francji. Zdjęcie ilustracyjne Potrawy wigilijne we Francji. Co jada się w Boże Narodzenie nad Sekwaną?

Sałatka na święta Bożego Narodzenia - składniki

  • 2-3 ziemniaki;
  • 2 średniej wielkości marchewki;
  • 1 większa pietruszka;
  • 4 jajka (jeśli są małe, to 5);
  • 4 ogórki kiszone (bardzo kwaśne);
  • 1/4 cebuli białej i 1/4 czerwonej;
  • kawałek pora (4-5 cm);
  • 1 większe jabłko;
  • 1/2 małej puszki zielonego groszku;
  • 1/2 małej puszki kukurydzy;
  • mały ząbek czosnku;
  • łyżeczka ostrej musztardy;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • sól i pieprz;
  • majonez.
Zobacz wideo

Sałatka na święta Bożego Narodzenia - przygotowanie

Umyj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę (nie obieraj warzyw). Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie (potrwa to mniej więcej 30-40 minut). Jajka ugotuj na twardo. Kiedy ugotowane warzywa ostygną, obierz je i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miski. Dodaj pokrojone w ten sam sposób jajka, cebulę, ogórki i jabłko. Na durszlaku odcedź groszek i kukurydzę. Dodaj do pozostałych składników, podobnie jak poszatkowanego pora. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Sałatka na święta Bożego Narodzenia - doprawienie

Dopraw sałatkę do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym), odrobiną gałki muszkatołowej i musztardą. Rób to ostrożnie, żeby nie przesadzić (szczególnie z gałką muszkatołową). Lepiej sałatkę doprawić dwa razy, niż zepsuć jej smak nadmiarem przypraw. Dodaj majonez, delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. 

Idealne ciasto na pierogi musi być gładkie i elastyczne Ciasto na pierogi - przepis babci. Ważna jest temperatura wody

Sałatka na święta Bożego Narodzenia - dekoracja

Sałatkę jarzynową zwykle dekorujemy natką pietruszki, niektórzy na wierzchu układają kawałki kolorowej papryki. Równie dobrze w roli dekoracji sprawdzą się pomidorki koktajlowe oraz szczypiorek.

Więcej o: