Więcej świątecznych przepisów na Gazeta.pl
Sałatka na święta Bożego Narodzenia to w większości domów oczywiście jarzynowa. Królowa wśród sałatek. Jej przygotowanie może i jest nieco bardziej pracochłonne i czasochłonne niż innych, ale ten trud zdecydowanie się opłaca. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. W tym wydaniu wśród składników pojawiają się: czosnek, gałka muszkatołowa i surowy por. Dzięki nim sałatka ma bardziej wyrazisty smak i wspaniale pachnie.
Umyj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę (nie obieraj warzyw). Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie (potrwa to mniej więcej 30-40 minut). Jajka ugotuj na twardo. Kiedy ugotowane warzywa ostygną, obierz je i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miski. Dodaj pokrojone w ten sam sposób jajka, cebulę, ogórki i jabłko. Na durszlaku odcedź groszek i kukurydzę. Dodaj do pozostałych składników, podobnie jak poszatkowanego pora. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Dopraw sałatkę do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym), odrobiną gałki muszkatołowej i musztardą. Rób to ostrożnie, żeby nie przesadzić (szczególnie z gałką muszkatołową). Lepiej sałatkę doprawić dwa razy, niż zepsuć jej smak nadmiarem przypraw. Dodaj majonez, delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.
Sałatkę jarzynową zwykle dekorujemy natką pietruszki, niektórzy na wierzchu układają kawałki kolorowej papryki. Równie dobrze w roli dekoracji sprawdzą się pomidorki koktajlowe oraz szczypiorek.