Piernik staropolski - przepis. Jeśli chcesz zrobić na święta ten tradycyjny wypiek, musisz się pośpieszyć

Piernik staropolski to smak świąt sprzed lat. Jest pyszny, aromatyczny a jego smak przywodzi na myśl wspomnienia beztroskiego dzieciństwa, kiedy tym piernikiem pachniała babcina kuchnia. Jeśli chcesz zrobić piernik staropolski na święta, musisz się pośpieszyć, ciasto musi leżakować co najmniej tydzień.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Piernik staropolski to zdecydowanie jeden z najpyszniejszych wypieków bożonarodzeniowych. W wielu rodzinach robi się go od pokoleń i w jego smaku zaklęta jest ta niepowtarzalna magia świąt. Przepis na piernik staropolski jest łatwy, ale musisz się pospieszyć, jeśli chcesz zdążyć do świąt. Ciasto musi dojrzewać nie mniej niż tydzień.

Sałatka jarzynowaSałatka na święta Bożego Narodzenia. Jarzynowa w nowym wydaniu

Piernik staropolski - przepis:

Składniki:

  • około 250 g miodu
  • 180 g cukru
  • 150 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 2 żółtka
  • 80 ml mleka
  • około 50 g orzechów włoskich
  • 1,5 łyżeczki sody
  • dwie łyżki przyprawy do piernika

Piernik staropolski - jak go zrobić:

  1. Najpierw zagotuj miód masło i cukier. Mieszaj składniki drewnianą łyżką.
  2. Do przestudzonej masy dodaj jajko, mąkę, żółtka i przyprawę do piernika. Wyrabiaj całość na gładką masę.
  3. Do mleka wsyp sodę i dokładnie zamieszaj. Mleko z sodą wlej do masy i dodaj drobno posiekane orzechy włoskie. Masę wyrabiaj na małych obrotach miksera przez około 7-10 minut.
  4. Przygotowaną masę przełóż do glinianego lub szklanego naczynia, szczelnie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na czas dojrzewania, zazwyczaj jest to od czterech do dwóch tygodni, jednak piernik powinien dojrzewać nie mniej niż tydzień.
  5. Kiedy ciasto piernikowe już dojrzeje, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką i zagnieć na gładką kulę. Następnie rozwałkuj ciasto na szerokość blachy, w której będziesz je piec. 
  6. Ciasto przełóż do blachy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około pół godziny.
  7. Upieczone ciasto przekrój w poprzek na dwa blaty (lub więcej, jeśli chcesz) i przełóż je powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami. Piernik odłóż na co najmniej dobę w chłodne miejsce. Po tym czasie piernik staropolski jest gotowy.

BalladynaCiasto Balladyna - przepis, który pokochasz. Ten smak zawróci ci w głowie

Tak przygotowany piernik staropolski to wigilijny klasyk. Nastaw ciasto do wyrastania już dziś a w Wigilię ciesz się prawdziwym smakiem tradycji.

Zobacz wideo
Więcej o: