Przepis na murzynka. Najprostsze ciasto świata w sam raz przed świętami

Czekoladowe ciasto murzynek to jeden z najprostszych do wykonania domowych wypieków. Jeśli oprzesz się na naszym przepisie, wyjdzie puszysty, ale też wilgotny i wprost rozpływający się w ustach. Nie masz dużo czasu? Nie przejmuj się! Przygotowanie murzynka zajmie ci dosłownie chwilę.

Więcej kulinarnych porad znajdziesz

na stronie głównej Gazeta.pl.

W świątecznym zabieganiu bardzo łatwo o kulinarne potyczki i niedociągnięcia. Często też zwyczajnie zabraknie nam czasu na przygotowanie zaplanowanych dań i deserów. W sytuacji, gdy do wigilii została dosłownie chwila, a zależy nam na upieczeniu deseru, który zasmakuje wszystkim domownikom, warto postawić na sprawdzony przepis na murzynka. Dzięki dodaniu odrobiny sody, wyjdzie puszysty jak chmurka. 

Przepis na murzynka. Składniki

  • 5 jajek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • kostka masła,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • 1 aromat rumowy,
  • 130 ml mleka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Sposób przygotowania

1. W małym garnku wymieszać mleko, cukier, kakao i masło. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dokładnie wymieszać składniki, a następnie odstawić do ostygnięcia,

2. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę,

3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić na chwilę na bok, a żółtka wmieszać do masy kakaowej. Odlać 1/3 masy (posłuży później za polewę),

4. Do miski z mąką dodać 2/3 masy kakaowej, aromat i cukier waniliowy. Na koniec delikatnie wmieszać białka,

5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem a następnie przelać do niej ciasto,

6. Piec w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku przez 45-50 minut,

7. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie polać pozostałą polewą i włożyć do lodówki. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.