Przepis na murzynka. Najprostsze ciasto świata w sam raz przed świętami

Czekoladowe ciasto murzynek to jeden z najprostszych do wykonania domowych wypieków. Jeśli oprzesz się na naszym przepisie, wyjdzie puszysty, ale też wilgotny i wprost rozpływający się w ustach. Nie masz dużo czasu? Nie przejmuj się! Przygotowanie murzynka zajmie ci dosłownie chwilę.

Więcej kulinarnych porad znajdziesz

na stronie głównej Gazeta.pl.

W świątecznym zabieganiu bardzo łatwo o kulinarne potyczki i niedociągnięcia. Często też zwyczajnie zabraknie nam czasu na przygotowanie zaplanowanych dań i deserów. W sytuacji, gdy do wigilii została dosłownie chwila, a zależy nam na upieczeniu deseru, który zasmakuje wszystkim domownikom, warto postawić na sprawdzony przepis na murzynka. Dzięki dodaniu odrobiny sody, wyjdzie puszysty jak chmurka. 

KutiaPrzepis na kutię. Zdradzamy pomysł na świąteczne danie z twistem

Przepis na murzynka. Składniki

  • 5 jajek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • kostka masła,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • 1 aromat rumowy,
  • 130 ml mleka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Sposób przygotowania

1. W małym garnku wymieszać mleko, cukier, kakao i masło. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dokładnie wymieszać składniki, a następnie odstawić do ostygnięcia,

2. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę,

3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić na chwilę na bok, a żółtka wmieszać do masy kakaowej. Odlać 1/3 masy (posłuży później za polewę),

4. Do miski z mąką dodać 2/3 masy kakaowej, aromat i cukier waniliowy. Na koniec delikatnie wmieszać białka,

5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem a następnie przelać do niej ciasto,

6. Piec w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku przez 45-50 minut,

7. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie polać pozostałą polewą i włożyć do lodówki. 

Zobacz wideo
Więcej o: