W świątecznym zabieganiu bardzo łatwo o kulinarne potyczki i niedociągnięcia. Często też zwyczajnie zabraknie nam czasu na przygotowanie zaplanowanych dań i deserów. W sytuacji, gdy do wigilii została dosłownie chwila, a zależy nam na upieczeniu deseru, który zasmakuje wszystkim domownikom, warto postawić na sprawdzony przepis na murzynka. Dzięki dodaniu odrobiny sody, wyjdzie puszysty jak chmurka.
1. W małym garnku wymieszać mleko, cukier, kakao i masło. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dokładnie wymieszać składniki, a następnie odstawić do ostygnięcia,
2. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę,
3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić na chwilę na bok, a żółtka wmieszać do masy kakaowej. Odlać 1/3 masy (posłuży później za polewę),
4. Do miski z mąką dodać 2/3 masy kakaowej, aromat i cukier waniliowy. Na koniec delikatnie wmieszać białka,
5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem a następnie przelać do niej ciasto,
6. Piec w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku przez 45-50 minut,
7. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie polać pozostałą polewą i włożyć do lodówki.