Zupa czosnkowa - przepis Magdy Gessler. Tak pysznej zupy dawno nie jedliście

Zupa czosnkowa to świetny pomysł na rozgrzewający obiad w zimowe dni. Jest pyszna, sycąca i niezwykle aromatyczna, a naturalny antybiotyk w postaci czosnku będzie trzymał nas z daleka od przeziębień. Jak przygotować pyszną zupę czosnkową? Przepis Magdy Gessler jest prosty, a zupa wychodzi genialna.

Więcej przepisów na zimowe obiady znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Zupa czosnkowa to absolutny hit, jeśli chodzi o zimowe obiady. Jest delikatna, kremowa i aromatyczna a dodatek ziołowych grzanek świetnie podkreśla jej smak. Ja zrobić pyszną zupę czosnkową? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny - zupę przygotujesz szybko i na pewno wyjdzie idealna. 

StrogonowStrogonow - przepis na klasyk idealny na Sylwestra. Najważniejsze jest mięso

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - przepis:

Składniki:

  • 8-10 ząbków czosnku
  • duży por
  • 4 ziemniaki
  • 1,2 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 proc
  • łyżeczka tymianku
  • masło
  • olej
  • dwie bułki
  • 2 łyżki musztardy
  • szczypiorek 

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem. Rozpuść w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Czosnek posiekaj w cienkie paski i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę i dodaj posiekanego pora (białą część) i kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i dopraw tymiankiem.
  2. Do garnka wlej bulion i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj zahartowaną śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Całość zblenduj.
  4. Grzanki. Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na patelni rozpuść masło, dodaj musztardę oraz tymianek i zamieszaj całość. Następnie wrzuć na patelnię pokrojone w kostkę bułki i dokładnie wymieszaj. Następnie, przełóż grzanki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż grzanki będą chrupiące.
  5. Gorącą zupę czosnkową podawaj z grzankami i udekoruj szczypiorkiem.

Chleb z garnka na maślanceChleb z garnka na maślance Ewy Wachowicz. Wyjdzie bez zakwasu

Ta zupa to idealny zimowy obiad. Zrób ją już dziś, twoja rodzina na pewno będzie zachwycona smakiem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: