Sernik na zimno - przepis na wyśmienity deser. Wychodzi pyszny i to bez twarogu

Sernik na zimno to jeden z najpyszniejszych deserów. Delikatne, kremowe ciasto z galaretką to pomysł idealny na każdą porę roku. Przepis na sernik na zimno jest banalny, a do jego wykonania nie potrzebujesz twarogu, serki homogenizowane zagwarantują boski smak. Dodaj ulubione owoce i rozkosz dla podniebienia gotowa.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie główniej Gazeta.pl

Sernik na zimno to deser idealny na każdą okazję. Jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu, świetnie smakuje z truskawkami, borówkami czy malinami. Nasz przepis na sernik na zimno jest jeszcze łatwiejszy od tradycyjnego - zamiast twarogu użyj serków homogenizowanych - smak absolutnie cię zachwyci.

Sernik na zimno - przepis:

Składniki:

Podane proporcje powinny wystarczyć na tortownicę o średnicy 24 cm

  • Opakowanie biszkoptów
  • ok. 300 g ulubionych owoców, np. truskawek (mogą być mrożone)
  • 700 g zimnego serka homogenizowanego
  • ok. 30 g żelatyny
  • 250 ml śmietanki 26 proc
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Sernik na zimno - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Zacznij od przygotowania żelatyny. Wsyp proszek do rondelka i zalej wodą (ok. 70 ml powinno wystarczyć) i wstaw na ogień. Dokładnie zamieszaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie odstaw z ognia i pozostaw do ostudzenia.
  2. Teraz czas na masę serową. Do miski wlej śmietankę i ubij ją na puch mikserem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier puder i porcje serka homogenizowanego, ale nie przerywaj miksowania. Do ostudzonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy serowej i zamieszaj. Dodaj zahartowana żelatynę do miski i całość dokładnie zmiksuj na małych obrotach.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ciasno ułóż biszkopty i ostrożnie, łyżka po łyżce wylewaj masę serową. Następnie włóż ciasto do lodówki, by stężało.
  4. Teraz czas na galaretkę. Rozpuść je we wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odstaw by ostygły, ale nie dopuść, by stężały.
  5. Truskawki pokrój w plastry lub przekrój na pół (jeśli masz mrożone owoce, pozostaw je na jakiś czas w temperaturze pokojowej, by się rozmroziły) i ułóż je na wierzchu masy serowej.
  6. Ostudzoną i tężejącą galaretkę ostrożnie wylej na masę serową i włóż do lodówki. Po 3 godzinach sernik na zimno jest gotowy do jedzenia.

Sernik na zimno to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli masz ochotę na słodkie co nieco do popołudniowej kawy, polecam wypróbować nasz przepis. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA