Jak uratować przesolony sos? Te triki uratują cię z kulinarnej opresji

Przesolony sos może zdarzyć się każdemu i choć dla wielu gospodyń to prawdziwa katastrofa bardzo łatwo to naprawić. Co zrobić, gdy niechcący posolisz swoje danie dwa razy? Dzięki tym sprawdzonym sposobom uratujesz zbyt słony sos, nie zmieniając jego smaku.

Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Przesolony sos to kulinarna katastrofa dla wielu gospodyń i może się zdarzyć każdemu. Na szczęście znamy kilka sprawdzonych sposobów, które skutecznie uratują cię z tej opresji, a jak wiadomo, domowe sposoby są najlepsze. Od dziś już nie musisz się martwić, gdy przez roztargnienie posolisz swoją potrawę dwa razy - w skład "kulinarnej apteczki na przesolony sos" wchodzą: ziemniak, jabłko, ryż, chleb i jajko.

Pyszny sernik na zimno na serkach homogenizowanychSernik na zimno - przepis na wyśmienity deser. Wychodzi pyszny i to bez twarogu

Sprawdzone sposoby na przesolony sos:

  1. Ziemniak uratuje każdą zbyt słoną potrawę. Kiedy przesolisz swój sos lub jakąkolwiek zupę, dodaj surowego, obranego ziemniaka. Gotuj go przez chwilę w potrawie, a świetnie wchłonie nadmiar soli. Przed podaniem wyjmij ziemniaka w całości i odetchnij z ulgą - sos uratowany.
  2. Na przesolony sos z odsieczą przyjdzie... jabłko! Tak, obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko świetnie wchłonie nadmiar soli z każdego sosu, nie zmieniając smaku. Także nie bój się, twój gęsty, aromatyczny sos mięsny nie nabierze owocowego smaku. Przed podaniem po prostu usuń jabłko, jednak uważaj, by się nie rozgotowało.
  3. Jeśli twój sos jest lekko przesolony, świetnie sprawdzi się śmietana. Dodaj odrobinę zahartowanej śmietanki z dodatkiem łyżki mąki, a w prosty sposób zneutralizujesz zbyt słony smak.
  4. Skórki od chleba też w świetny sposób pochłoną nadmiar soli z sosu. Po prostu włóż je i gotuj razem z potrawą przez 15-20 minut. Na koniec gotowania usuń skórki i ciesz się świetnym smakiem sosu.
  5. Białko jajka też świetnie naprawi smak zbyt słonego sosu. Po prostu rozbij jajo, oddziel żółtko od białka i ostrożnie umieść je w sosie. Gdy białko się zetnie, "zręcznie" zabierze nadmiar soli z twojej potrawy.
  6. Kiedy jednak przesadziłaś z solą naprawdę mocno - do sosu włóż woreczek ryżu. Ryż podczas gotowania wchłonie sól, a ty w prosty sposób uratujesz swoje danie. 
Zobacz wideo
Więcej o: