Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Przesolony sos to kulinarna katastrofa dla wielu gospodyń i może się zdarzyć każdemu. Na szczęście znamy kilka sprawdzonych sposobów, które skutecznie uratują cię z tej opresji, a jak wiadomo, domowe sposoby są najlepsze. Od dziś już nie musisz się martwić, gdy przez roztargnienie posolisz swoją potrawę dwa razy - w skład "kulinarnej apteczki na przesolony sos" wchodzą: ziemniak, jabłko, ryż, chleb i jajko.
Sernik na zimno - przepis na wyśmienity deser. Wychodzi pyszny i to bez twarogu
Sprawdzone sposoby na przesolony sos:
- Ziemniak uratuje każdą zbyt słoną potrawę. Kiedy przesolisz swój sos lub jakąkolwiek zupę, dodaj surowego, obranego ziemniaka. Gotuj go przez chwilę w potrawie, a świetnie wchłonie nadmiar soli. Przed podaniem wyjmij ziemniaka w całości i odetchnij z ulgą - sos uratowany.
- Na przesolony sos z odsieczą przyjdzie... jabłko! Tak, obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko świetnie wchłonie nadmiar soli z każdego sosu, nie zmieniając smaku. Także nie bój się, twój gęsty, aromatyczny sos mięsny nie nabierze owocowego smaku. Przed podaniem po prostu usuń jabłko, jednak uważaj, by się nie rozgotowało.
- Jeśli twój sos jest lekko przesolony, świetnie sprawdzi się śmietana. Dodaj odrobinę zahartowanej śmietanki z dodatkiem łyżki mąki, a w prosty sposób zneutralizujesz zbyt słony smak.
- Skórki od chleba też w świetny sposób pochłoną nadmiar soli z sosu. Po prostu włóż je i gotuj razem z potrawą przez 15-20 minut. Na koniec gotowania usuń skórki i ciesz się świetnym smakiem sosu.
- Białko jajka też świetnie naprawi smak zbyt słonego sosu. Po prostu rozbij jajo, oddziel żółtko od białka i ostrożnie umieść je w sosie. Gdy białko się zetnie, "zręcznie" zabierze nadmiar soli z twojej potrawy.
- Kiedy jednak przesadziłaś z solą naprawdę mocno - do sosu włóż woreczek ryżu. Ryż podczas gotowania wchłonie sól, a ty w prosty sposób uratujesz swoje danie.