Chrupiące kotlety ziemniaczane. Ten obiad kosztuje grosze

Kotlety ziemniaczane to jeden z najprostszych pomysłów na bezmięsny obiad. Są proste w przygotowaniu, a dodatek sera i pieczarek sprawi, że ich smak będzie bogaty i powinien przypaść do gustu wszystkim członkom rodziny. Podpowiadamy, jak sprawić, by były chrupiące, a środek rozpływał się w ustach.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Mimo że spożycie mięsa w Polsce cały czas pozostaje stabilne i wysokie, popularność zyskują produkty wegańskie i wegetariańskie. Doskonały bezmięsny obiad możemy przygotować w domu. Kotlety z ziemniaków nie tylko stanowią świetną alternatywę dla klasycznych kotletów mielonych, ale są też dobrym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.

Kotlety z ziemniaków. Składniki

  • 6 dużych, kremowych, mączystych ziemniaków (świetnie nadadzą się takie odmiany jak: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw),
  • 1 jajko,
  • 12-15 pieczarek,
  • 1 duża lub 2 małe cebule,
  • 100 g żółtego sera,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • natka pietruszki,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.  

Sposób przygotowania

1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Kiedy zrobią się miękkie - odcedź je i ugnieć na aksamitne purée,

2. Pokrój cebulę w kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki,

3. Na patelni rozgrzej klarowane masło lub olej. Usmaż cebulę i pieczarki, dopraw solą i pieprzem,

4. Zetrzeć ser i dodać do cebulowo-pieczarkowego farszu. Dokładnie wymieszać,

5. Kiedy purée nieco się wystudzi - wbij do niego jajko. Następnie dodaj mąkę i odrobinę soli i pieprzu,

6. Zwilż dłonie wodą. Nabierz garść ciasta ziemniaczanego, spłaszcz je, a następnie nałóż farsz. Zlep kotlecik i obtocz w bułce tartej. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania masy ziemniaczanej i farszu,

7. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej. Usmaż kotlecik na złoto i odsącz z nadmiaru tłuszczu. 

Zobacz wideo
Więcej o: