Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Mimo że spożycie mięsa w Polsce cały czas pozostaje stabilne i wysokie, popularność zyskują produkty wegańskie i wegetariańskie. Doskonały bezmięsny obiad możemy przygotować w domu. Kotlety z ziemniaków nie tylko stanowią świetną alternatywę dla klasycznych kotletów mielonych, ale są też dobrym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Kiedy zrobią się miękkie - odcedź je i ugnieć na aksamitne purée,
2. Pokrój cebulę w kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki,
3. Na patelni rozgrzej klarowane masło lub olej. Usmaż cebulę i pieczarki, dopraw solą i pieprzem,
4. Zetrzeć ser i dodać do cebulowo-pieczarkowego farszu. Dokładnie wymieszać,
5. Kiedy purée nieco się wystudzi - wbij do niego jajko. Następnie dodaj mąkę i odrobinę soli i pieprzu,
6. Zwilż dłonie wodą. Nabierz garść ciasta ziemniaczanego, spłaszcz je, a następnie nałóż farsz. Zlep kotlecik i obtocz w bułce tartej. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania masy ziemniaczanej i farszu,
7. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej. Usmaż kotlecik na złoto i odsącz z nadmiaru tłuszczu.