Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Wariacji na temat tiramisu były już tysiące. Niektórzy dodają do deseru likiery, inni owoce. Wspólną cechą większości z nich jest efekt: tiramisu zazwyczaj smakuje wyśmienicie. Podobnie jest z tym, które uzyskacie dzięki wskazówkom Ewy Wachowicz. Przygotowanie deseru nie powinno zająć wam więcej niż pół godziny.
1. Ubić schłodzoną śmietankę,
2. W dużej misce umieścić mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubić stopniowo dodając śmietankę a następnie dodać około 75 ml piwa i dokładnie wymieszać,
3. Do kolejnej miski przelać piwo. Będziemy w nim moczyć biszkopty,
4. Przygotować małe słoiczki. Na ich dnie wyłożyć namoczone biszkopty, następnie dużą łyżkę masy serowej i kilka rozgniecionych malin lub innych owoców. Czynność powtórzyć,
5. Wierzch deseru udekorować kakao, miętą i świeżymi owocami,
6. Tiramisu przechowywać w lodówce.