Piwne tiramisu Ewy Wachowicz. Ten przepis podbija internet

Tiramisu to przysmak uwielbiany przez Włochów i jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. W klasycznej formie kłada się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone. Nieco inną wersję deseru zaproponowała popularna prezenterka Ewa Wachowicz. Serce jej tiramisu stanowi... ciemne piwo.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Wariacji na temat tiramisu były już tysiące. Niektórzy dodają do deseru likiery, inni owoce. Wspólną cechą większości z nich jest efekt: tiramisu zazwyczaj smakuje wyśmienicie. Podobnie jest z tym, które uzyskacie dzięki wskazówkom Ewy Wachowicz. Przygotowanie deseru nie powinno zająć wam więcej niż pół godziny.

Piwne tiramisu z mascarpone. Składniki

  • małe opakowanie mascarpone (250 g),
  • kakao,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 ciemne piwo,
  • małe biszkopty,
  • 150 ml słodkiej śmietanki,
  • ulubione owoce (Ewa Wachowicz poleca maliny, ale doskonale sprawdzą się też borówki, truskawki czy porzeczki. Deser świetnie będzie wyglądał z listkiem mięty).

Sposób przygotowania

1. Ubić schłodzoną śmietankę,

2. W dużej misce umieścić mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubić stopniowo dodając śmietankę a następnie dodać około 75 ml piwa i dokładnie wymieszać,

3. Do kolejnej miski przelać piwo. Będziemy w nim moczyć biszkopty,

4. Przygotować małe słoiczki. Na ich dnie wyłożyć namoczone biszkopty, następnie dużą łyżkę masy serowej i kilka rozgniecionych malin lub innych owoców. Czynność powtórzyć,

5. Wierzch deseru udekorować kakao, miętą i świeżymi owocami,

6. Tiramisu przechowywać w lodówce. 

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. 

Więcej o: