Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Hummus jest jedną z najprostszych do przyrządzenia past. Wariacji na temat tego dania powstało już mnóstwo, dlatego nie bójcie się eksperymentować. Nasz przepis potraktujcie jako swoistą bazę, którą z powodzeniem możecie wzbogacić ulubionymi składnikami. Wszystkie chwyty dozwolone. Hummus będzie smakował doskonale z suszonymi pomidorami, chilli, kolendrą, natką pietruszki czy pieczoną papryką.
1. W dużej misce umieść ugotowaną ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tahini. Blenduj do dokładnego połączenia składników,
2. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, wodę z gotowania lub z puszki ciecierzycy i oliwę. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy,
3. Przełóż hummus do głębszego talerza i udekoruj oliwą, ziarenkami cieciorki i dowolnymi składnikami. Podawaj ze świeżym pieczywem lub chlebkiem pita.