Kremowy hummus. Przepis na idealną pastę z Izraela

Pod egzotyczną nazwą hummus nie kryje się nic innego niż po prostu ciecierzyca. Uznaje się, że pasta ta pochodzi z okolic Bliskiego Wschodu, ale nie wiadomo w którym momencie w historii ktoś wpadł na genialne połączenie kilku składników, które daje znany dziś smak. Hummus znajdziemy w większości restauracji w Izraelu. To stamtąd pochodzi przepis, który publikujemy.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Hummus jest jedną z najprostszych do przyrządzenia past. Wariacji na temat tego dania powstało już mnóstwo, dlatego nie bójcie się eksperymentować. Nasz przepis potraktujcie jako swoistą bazę, którą z powodzeniem możecie wzbogacić ulubionymi składnikami. Wszystkie chwyty dozwolone. Hummus będzie smakował doskonale z suszonymi pomidorami, chilli, kolendrą, natką pietruszki czy pieczoną papryką. 

Przepis na hummus. Składniki

  • 400 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej (jeśli zdecydujesz się na gotowaną - namocz cieciorkę dzień wcześniej w zimnej wodzie z sodą. Rano ugotuj ją również z dodatkiem sody do miękkości),
  • 2 łyżki wody po gotowaniu cieciorki lub z puszki,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • 2 ząbki czosnku (lub 1, jeśli nie chcesz, aby hummus miał zbyt intensywny smak),
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • oliwa do polania, kilka ziarenek ciecierzycy do dekoracji,
  • opcjonalnie: płatki chilli, natka pietruszki lub kolendry, ziarna sezamu.

Sposób przygotowania

1. W dużej misce umieść ugotowaną ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tahini. Blenduj do dokładnego połączenia składników,

2. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, wodę z gotowania lub z puszki ciecierzycy i oliwę. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy,

3. Przełóż hummus do głębszego talerza i udekoruj oliwą, ziarenkami cieciorki i dowolnymi składnikami. Podawaj ze świeżym pieczywem lub chlebkiem pita. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.