Zupa krem z pomidorów - smak słonecznej Italii w twojej kuchni. Najważniejsze są zioła

Zupa krem z pomidorów to smak, który przeniesie nas w ciepłe, letnie miesiące i skutecznie poprawi humor, gdy za oknem szaro i ponuro. Przepis na zupę krem z pomidorów jest bardzo prosty, a dodatek ziół sprawi, że danie będzie smakować jak w najlepszej włoskiej restauracji. To wspaniały pomysł na pyszny obiad.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pyszna i gęsta zupa krem z pomidorów to smak beztroskiego lata w słonecznej Italii. Ten smak może towarzyszyć ci także zimą - nasz przepis na zupę krem z pomidorów jest naprawdę łatwy, wcale się nie napracujesz, a zupa wyjdzie cudownie gęsta i aromatyczna, zupełnie jak na wakacjach we Włoszech.

Pączki Magdy Gessler podrożały. Restauratorka wyjaśnia dlaczegoPączki Magdy Gessler droższe niż przed rokiem. Restauratorka wyjaśnia dlaczego

Zupa krem z pomidorów - przepis:

Składniki:

  • puszka pomidorów (ok. 500 g)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • ok. 400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • garść świeżych listków bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • oliwa z oliwek

Zupa krem z pomidorów - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy rondel lub garnek. Warto, by był z grubym dnem. Rozgrzej w nim łyżkę oliwy z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Zeszklij ją i dodaj przeciśnięty czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki i podsmażaj 5 minut, co chwilę mieszając.
  2. Do podsmażonych pomidorów dodaj passatę i gorący bulion. Zamieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem, wsyp pół łyżeczki oregano (może być więcej, jeśli lubisz) i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny.
  3. Po upływie pół godziny dodaj do zupy liście bazylii. Warto je wcześniej zgnieść w dłoniach, by uwolniły jak najwięcej swojego aromatu. Na koniec dodaj serek mascarpone i zmiksuj całość na gładki krem. Gotuj jeszcze 5 minut i w razie potrzeby, dopraw cukrem. Gorącą zupę krem podawaj posypaną startym parmezanem w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Te domowe bułki przygotujesz w ekspresowym tempieDomowe bułki w sam raz na weekend. Ciasto zrobisz w kilka minut

Taka zupa krem to prawdziwe mistrzostwo smaku. Zrób ją dziś na obiad i ciesz się smakiem lata. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: