Zupa krem z pomidorów - smak słonecznej Italii w twojej kuchni. Najważniejsze są zioła
Zupa krem z pomidorów - smak słonecznej Italii w twojej kuchni. Najważniejsze są zioła
REKLAMA
aszu
Zupa krem z pomidorów to smak, który przeniesie nas w ciepłe, letnie miesiące i skutecznie poprawi humor, gdy za oknem szaro i ponuro. Przepis na zupę krem z pomidorów jest bardzo prosty, a dodatek ziół sprawi, że danie będzie smakować jak w najlepszej włoskiej restauracji. To wspaniały pomysł na pyszny obiad.
Pyszna i gęsta zupa krem z pomidorów to smak beztroskiego lata w słonecznej Italii. Ten smak może towarzyszyć ci także zimą - nasz przepis na zupę krem z pomidorów jest naprawdę łatwy, wcale się nie napracujesz, a zupa wyjdzie cudownie gęsta i aromatyczna, zupełnie jak na wakacjach we Włoszech.
Zupa krem z pomidorów - przepis:
Składniki:
puszka pomidorów (ok. 500 g)
500 g passaty pomidorowej
ok. 400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
4 łyżki serka mascarpone
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
garść świeżych listków bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz i cukier do smaku
oliwa z oliwek
Zupa krem z pomidorów - sposób wykonania:
Przygotuj większy rondel lub garnek. Warto, by był z grubym dnem. Rozgrzej w nim łyżkę oliwy z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Zeszklij ją i dodaj przeciśnięty czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki i podsmażaj 5 minut, co chwilę mieszając.
Do podsmażonych pomidorów dodaj passatę i gorący bulion. Zamieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem, wsyp pół łyżeczki oregano (może być więcej, jeśli lubisz) i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny.
Po upływie pół godziny dodaj do zupy liście bazylii. Warto je wcześniej zgnieść w dłoniach, by uwolniły jak najwięcej swojego aromatu. Na koniec dodaj serek mascarpone i zmiksuj całość na gładki krem. Gotuj jeszcze 5 minut i w razie potrzeby, dopraw cukrem. Gorącą zupę krem podawaj posypaną startym parmezanem w towarzystwie chrupiącej bagietki.
Taka zupa krem to prawdziwe mistrzostwo smaku. Zrób ją dziś na obiad i ciesz się smakiem lata. Smacznego!