Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pyszna i gęsta zupa krem z pomidorów to smak beztroskiego lata w słonecznej Italii. Ten smak może towarzyszyć ci także zimą - nasz przepis na zupę krem z pomidorów jest naprawdę łatwy, wcale się nie napracujesz, a zupa wyjdzie cudownie gęsta i aromatyczna, zupełnie jak na wakacjach we Włoszech.
Pączki Magdy Gessler droższe niż przed rokiem. Restauratorka wyjaśnia dlaczego
Zupa krem z pomidorów - przepis:
Składniki:
- puszka pomidorów (ok. 500 g)
- 500 g passaty pomidorowej
- ok. 400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 4 łyżki serka mascarpone
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- garść świeżych listków bazylii
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz i cukier do smaku
- oliwa z oliwek
Zupa krem z pomidorów - sposób wykonania:
- Przygotuj większy rondel lub garnek. Warto, by był z grubym dnem. Rozgrzej w nim łyżkę oliwy z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Zeszklij ją i dodaj przeciśnięty czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki i podsmażaj 5 minut, co chwilę mieszając.
- Do podsmażonych pomidorów dodaj passatę i gorący bulion. Zamieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem, wsyp pół łyżeczki oregano (może być więcej, jeśli lubisz) i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny.
- Po upływie pół godziny dodaj do zupy liście bazylii. Warto je wcześniej zgnieść w dłoniach, by uwolniły jak najwięcej swojego aromatu. Na koniec dodaj serek mascarpone i zmiksuj całość na gładki krem. Gotuj jeszcze 5 minut i w razie potrzeby, dopraw cukrem. Gorącą zupę krem podawaj posypaną startym parmezanem w towarzystwie chrupiącej bagietki.
Domowe bułki w sam raz na weekend. Ciasto zrobisz w kilka minut
Taka zupa krem to prawdziwe mistrzostwo smaku. Zrób ją dziś na obiad i ciesz się smakiem lata. Smacznego!