Domowe bułki w sam raz na weekend. Ciasto zrobisz w kilka minut

Weekendowe poranki warto celebrować! Nie ma chyba lepszego sposobu niż koszyk świeżego pieczywa, a co za tym idzie - doskonałe śniadanie. Podpowiadamy, jak zrobić błyskawiczne bułki orkiszowe, które zawsze wychodzą wyśmienicie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Do zrobienia bułek orkiszowych potrzebujesz zaledwie kilku składników i wolnych kilku minut. Efekt z pewnością przerośnie twoje oczekiwania, a domowe śniadanie zyska nowy wymiar.

Sernik z brzoskwiniami kochamy przede wszystkim za to, że jest bardzo puszystySernik z brzoskwiniami. Podpowiadamy, jak zrobić puszystą chmurkę

Orkiszowe bułki. Składniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • opakowanie suszonych drożdży (7 g),
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • opcjonalnie: odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem i łyżeczka sezamu do posypania bułek.

Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku. Rozgrzewający hit zimy

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, zioła prowansalskie, sól i drożdże instant,

2. Zrób wgłębienie w mące i wlej oliwę oraz jogurt grecki,

3. Ciasto wyrabiaj przez około 5 minut. Uformuj kulę i posyp mąką. Zostaw w misce i przykryj ściereczką,

4. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę,

5. Wyrośnięte ciasto podziel na siedem równych kawałków. Uformuj zgrabne kulki,

6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na nim bułki. Pamiętaj, aby zachować odstępy - ciasto będzie rosło. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na pół godziny,

7. Piekarnik rozgrzej w trybie góra-dół do 210 st. C.,

8. Bułki wysmaruj mlekiem i posyp sezamem,

9. Piecz przez około 20 minut, aż bułki staną się rumiane. Po upływie tego czasu uchyl drzwiczki piekarnika na 5 minut. Dopiero wtedy wyjmij bułki. 

Więcej o: