Sernik z brzoskwiniami. Podpowiadamy, jak zrobić puszystą chmurkę

Sernik to jedno z ulubionych ciast w naszym kraju. Sposobów na przyrządzenie tego deseru jest mnóstwo, ale wszystkie z nich łączy pyszna, serowa masa. Publikujemy pomysł na sernik z brzoskwiniami i puszystą, białkową chmurką.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ten przepis łączy wszystkie najlepsze elementy serników. Znajdziecie w nim delikatne, kruche ciasto, doskonałą serową masę, słodkie owoce i puszystą piankę. Deser doskonale sprawdzi się zarówno do codziennej kawy, jak i na specjalne okazje.

Sernik z brzoskwiniami. Składniki

  • kilogram dwukrotnie zmielonego twarogu (lub po prostu twarogu z wiaderka),
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
  • 8 jajek,
  • szklanka cukru,
  • puszka brzoskwiń,
  • 75 ml roztopionego masła,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania

1. Zaczniemy od ciasta kruchego. Do miski przesiać mąkę, dodać pół szklanki cukru i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiać przez kilka ręką lub mieszadłem miksera. Następnie dodać 3 żółtka (białka odstawić w wysokim naczyniu). Zagniatać ciasto jeszcze kilka minut, a następnie podzielić na dwie części i wstawić do lodówki,

2. Czas na masę serową. W dużej misce zmiksować twaróg, budyń, roztopione masło, 2 jajka i pół szklanki cukru. Odstawić,

3. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na małe kosteczki,

4. W suchej misce ubić na sztywną masę 6 białek. Następnie wciąż ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukier. Ubijać przez kilka minut, aż masa będzie gęsta i błyszcząca,

5. Piekarnik nagrzać w trybie góra-dół do 180 st. C. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem,

6. Jedną częścią kruchego ciasta pokrojonego w plasterki wylepić spód formy,

7. Wylać masę serową, a na wierzch wyłożyć brzoskwinie. Na masę serową wyłożyć ubite białka. Na wierzch pianki zetrzeć drugą część kruchego ciasta,

8. Sernik piec przez 45 minut. Po upływie tego czasu uchylić drzwiczki piekarnika na 10 min. Sernik przechowywać w lodówce.

Zobacz wideo
Więcej o: