Przepis na gofry? Te wyjdą lepsze niż z budki, ale pamiętaj o tym składniku
Link został skopiowany
Przepis na gofry? Proszę bardzo! Te wyjdą lepsze niż z budki, ale pamiętaj o tym składniku
REKLAMA
aszu
Kto nie kocha gofrów? Te pyszne, pulchniutkie wafelki smakują o każdej porze dnia i nocy a najpyszniejsze są z bitą śmietaną i owocami. Jak zrobić gofry, które będą najlepsze na świecie? Nasz przepis na gofry jest prosty, zawiera jednak jeden składnik, o którym nie wolno zapomnieć - mleko w proszku.
BLGKV /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Kto z nas nie kocha gofrów? Te delikatne wafelki chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku to chyba najpyszniejszy deser, jaki można sobie wyobrazić. Przepis na gofry jest bardzo prosty, jednak my wzbogaciliśmy go o jeden dodatek - mleko w proszku. Dzięki temu gofry będą jeszcze bardziej aksamitne i zdecydowanie pyszniejsze.
Gofry - przepis:
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki mleka w proszku
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
szczypta soli
Gofry - jak je zrobić?
Najpierw wyjmij mleko z lodówki, by nie było zimne. Przygotuj miskę i wsyp do niej przesianą mąkę i resztę suchych składników. Dokładnie zamieszaj całość i wbij jajka, wlej mleko i olej. Zmiksuj na aksamitną masę i odłóż miskę z ciastem na gofry na 15 minut, by odpoczęło.
Gofrownicę nagrzej do maksymalnej mocy i pędzelkiem zamoczonym w oleju posmaruj blaszki (zrób tak tylko przy pierwszej porcji, bowiem ciasto na gofry zawiera już olej). Ciasto nakładaj chochelką równomiernie na całą powierzchnię gofrownicy.
Gofry piecz ok. 3-3,5 minuty, w zależności od mocy gofrownicy. Upieczone gofry zostaw do lekkiego ostudzenia i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Tłusty czwartek za pasem, a te gofry nadają się idealnie na deser z tej okazji. Ja nie czekam do tłustego czwartku i gofry z mlekiem w proszku zrobię już dziś. A ty?