Kapuśniak - przepis na najbardziej rozgrzewającą zupę. To mięso jest podstawą smaku

Kapuśniak to bez wątpienia jednak z ulubionych zup Polaków. Kwaśna i aromatyczna zupa świetnie rozgrzewa w zimowe dni, a kiszona kapusta dostarcza wielu drogocennych składników odżywczych. Jak przygotować pyszny kapuśniak? Przepis jest prosty, a najlepszy wychodzi na wędzonym żeberku.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chcesz szybko ogrzać się w zimowe dni, przygotuj kapuśniak. Ten sposób nie tylko jest niezawodny, ale także pyszny. Przygotowanie kapuśniaku jest proste i nie zajmie ci dużo czasu. Od czego zacząć? Od zaopatrzenia się w dobrej jakości wędzonkę.

Kapuśniak - przepis:

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 400 g kiszonej kapusty
  • włoszczyzna - marchewka, pietruszka, kawałek selera, por
  • 2 średnie cebule
  • 300 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, kminek
  • opcjonalnie mąka i masło do zasmażki

Kapuśniak - sposób przygotowania:

  1. Wędzone żeberka pokrój na mniejsze części, włóż do większego garnka i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut i zbierz szumowiny. Następnie dodaj kilka listków laurowych i kulek ziela i gotuj wywar przez 15 minut.
  2. W tym czasie obierz włoszczyznę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Wędzony boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj posiekane cebule i smaż całość, aż cebula się zeszkli, a boczek zrumieni. Następnie dodaj zawartość patelni do garnka. Wywar gotuj, aż ziemniaki zaczną robić się miękkie.
  4. Teraz przygotuj kapustę. Odciśnij ją z soku (ale go nie wylewaj) i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj płaską łyżkę majeranku, płaską łyżeczkę kminku i sok z kapusty. Gotuj jeszcze 5 minut i na tym etapie dodaj zasmażkę, jeśli ją robisz.
  5. Kapuśniak podawaj gorący z kromką świeżego pieczywa.

Ten przepis na kapuśniak z pewnością wyjdzie ci idealnie. Zrób go dziś na obiad i ciesz się pyszną rozgrzewającą zupą. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.