Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz szybko ogrzać się w zimowe dni, przygotuj kapuśniak. Ten sposób nie tylko jest niezawodny, ale także pyszny. Przygotowanie kapuśniaku jest proste i nie zajmie ci dużo czasu. Od czego zacząć? Od zaopatrzenia się w dobrej jakości wędzonkę.
Pałki z kurczaka - prosty i szybki przepis. Ta ziołowa marynata to mistrzostwo
Kapuśniak - przepis:
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek
- 300 g wędzonego boczku
- 400 g kiszonej kapusty
- włoszczyzna - marchewka, pietruszka, kawałek selera, por
- 2 średnie cebule
- 300 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, kminek
- opcjonalnie mąka i masło do zasmażki
Kapuśniak - sposób przygotowania:
- Wędzone żeberka pokrój na mniejsze części, włóż do większego garnka i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut i zbierz szumowiny. Następnie dodaj kilka listków laurowych i kulek ziela i gotuj wywar przez 15 minut.
- W tym czasie obierz włoszczyznę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Wędzony boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj posiekane cebule i smaż całość, aż cebula się zeszkli, a boczek zrumieni. Następnie dodaj zawartość patelni do garnka. Wywar gotuj, aż ziemniaki zaczną robić się miękkie.
- Teraz przygotuj kapustę. Odciśnij ją z soku (ale go nie wylewaj) i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj płaską łyżkę majeranku, płaską łyżeczkę kminku i sok z kapusty. Gotuj jeszcze 5 minut i na tym etapie dodaj zasmażkę, jeśli ją robisz.
- Kapuśniak podawaj gorący z kromką świeżego pieczywa.
Wywar to podstawa, by zupa była idealna. Na jakim mięsie najlepiej gotować?
Ten przepis na kapuśniak z pewnością wyjdzie ci idealnie. Zrób go dziś na obiad i ciesz się pyszną rozgrzewającą zupą. Smacznego!