Gołąbki - przepis na danie, które uwielbiamy. Tylko jakiej kapusty użyć?
Link został skopiowany
Gołąbki - przepis na danie, które uwielbiamy. Tylko jakiej kapusty użyć?
REKLAMA
aszu
Tradycyjne gołąbki to prawdziwe niebo w gębie i nie ma co się sprzeczać. Dziś mamy dla was prosty przepis na gołąbki z kapusty włoskiej, które są przepyszne i robi się je zdecydowanie szybciej. Jak zatem zabrać się za przygotowanie tego dania?
freeskyline /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Jak tylko pomyślę o gołąbkach, to aż ślinka mi cieknie. To zdecydowanie jedno z moich dań obiadowych. Wprawdzie przygotowanie gołąbków zajmuje trochę czasu, ale ich smak jest wart każdej minuty poświęconej w kuchni. Jak przygotować to tradycyjne danie? Dziś mam dla was przepis na gołąbki z kapustą włoską - jej liście parzą się dużo szybciej.
Gołąbki - przepis:
Składniki:
1 większa kapusta włoska
0,5 kg mielonej wieprzowiny (polecam łopatkę)
150 g ryżu
2 średnie cebule
1 większe jajko
bulion warzywny lub rosół
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
Gołąbki z kapusty włoskiej - sposób przygotowania krok po kroku:
W osolonym wrzątku ugotuj na sypko ryż. Przesyp go do miski i pozostaw do ostudzenia.
Z kapusty włoskiej ostrożnie oderwij liście i sparz je we wrzątku (3 minuty powinny wystarczyć). Zachowaj kilka liści z wierzchu kapusty oraz głąb. Następnie rozłóż sparzone liście, by ostygły i odciekły z wody. W tym czasie pokrojone w kostkę cebule zeszklij na oleju.
Do miski z ryżem włóż mielone mięso oraz zeszkloną cebulę. Dodaj sól, pieprz, szczyptę majeranku, przeciśnięty czosnek i wbij jajko. Całość wymieszaj jak na kotlety mielone.
Teraz moja ulubiona część przepisu - zawijanie. Na środek każdego liścia nałóż porcję farszu. Lekko ugnieć i zawiń tak, jak krokiety. Ważne, by zawijać szczelnie, by farsz nie wypłynął
Na dno większego garnka ułóż pozostawione liście z wierzchu (ja dno wykładam także paskami słoniny) i układaj gołąbki ściśle obok siebie. Dodaj kilka kulek ziela, 3-4 listki laurowe i zalej gołąbki bilionem. Wierzch garnka przykryj resztą liści (ja na wierzch kładę pokrojonego głąba) i na wolnym ogniu gotuj gołąbki przez godzinę.
Takie gołąbki to prawdziwe mistrzostwo smaku. Podawaj je z sosem pomidorowym albo pieczarkowym - obie opcje są pycha. Smacznego!