Gołąbki - przepis na danie, które uwielbiamy. Tylko jakiej kapusty użyć?

Tradycyjne gołąbki to prawdziwe niebo w gębie i nie ma co się sprzeczać. Dziś mamy dla was prosty przepis na gołąbki z kapusty włoskiej, które są przepyszne i robi się je zdecydowanie szybciej. Jak zatem zabrać się za przygotowanie tego dania?

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak tylko pomyślę o gołąbkach, to aż ślinka mi cieknie. To zdecydowanie jedno z moich dań obiadowych. Wprawdzie przygotowanie gołąbków zajmuje trochę czasu, ale ich smak jest wart każdej minuty poświęconej w kuchni. Jak przygotować to tradycyjne danie? Dziś mam dla was przepis na gołąbki z kapustą włoską - jej liście parzą się dużo szybciej.

Gołąbki - przepis:

Składniki:

  • 1 większa kapusta włoska
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny (polecam łopatkę)
  • 150 g ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 1 większe jajko
  • bulion warzywny lub rosół
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie

Gołąbki z kapusty włoskiej - sposób przygotowania krok po kroku:

  1. W osolonym wrzątku ugotuj na sypko ryż. Przesyp go do miski i pozostaw do ostudzenia.
  2. Z kapusty włoskiej ostrożnie oderwij liście i sparz je we wrzątku (3 minuty powinny wystarczyć). Zachowaj kilka liści z wierzchu kapusty oraz głąb. Następnie rozłóż sparzone liście, by ostygły i odciekły z wody. W tym czasie pokrojone w kostkę cebule zeszklij na oleju.
  3. Do miski z ryżem włóż mielone mięso oraz zeszkloną cebulę. Dodaj sól, pieprz, szczyptę majeranku, przeciśnięty czosnek i wbij jajko. Całość wymieszaj jak na kotlety mielone.
  4. Teraz moja ulubiona część przepisu - zawijanie. Na środek każdego liścia nałóż porcję farszu. Lekko ugnieć i zawiń tak, jak krokiety. Ważne, by zawijać szczelnie, by farsz nie wypłynął
  5. Na dno większego garnka ułóż pozostawione liście z wierzchu (ja dno wykładam także paskami słoniny) i układaj gołąbki ściśle obok siebie. Dodaj kilka kulek ziela, 3-4 listki laurowe i zalej gołąbki bilionem. Wierzch garnka przykryj resztą liści (ja na wierzch kładę pokrojonego głąba) i na wolnym ogniu gotuj gołąbki przez godzinę.

Takie gołąbki to prawdziwe mistrzostwo smaku. Podawaj je z sosem pomidorowym albo pieczarkowym - obie opcje są pycha. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA