Obiad idealny na weekend? Proszę bardzo! Nasz przepis na kluski śląskie pokochasz od pierwszego kęsa

W weekendy mamy więcej czasu na gotowanie i z pewnością ochotę na pyszny obiad. Kluski śląskie to idealny pomysł na weekendowe danie, bo są pyszne, łatwe w wykonaniu i można je podać na wiele sposobów. Nasz przepis na kluski śląskie jest wyjątkowy - dodaj do nich zioła, a będą jeszcze pyszniejsze.

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Za każdym razem, kiedy robię kluski śląskie na obiad z założeniem "na dwa dni", wszystkie znikają od razu. To danie jest naprawdę fantastyczne, nie tylko ze względu na smak, ale także wiele możliwości podania - kluski śląskie świetnie smakują jako dodatek do mięs pieczonych, gulaszów, sosów grzybowych lub solo polane skwarkami z boczku. Dziś mamy dla was przepyszny przepis na kluski śląskie z dodatkiem ziół. 

Kluski śląskie - przepis:

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 większe jajko
  • natka pietruszki
  • suszona bazylia
  • sól

Kluski śląskie - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania ziemniaków. Dokładnie je obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Następnie odcedź je, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub utłucz na gładkie purée. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Zmielone ziemniaki wyłóż na oprószoną mąka stolnicę i zagnieć z nich kulę. Ziemniaczaną kulę podziel na cztery równe części, jedną z nich wyjmij i w jej miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, by zapełniła "dziurę" po części ziemniaków. 
  3. Teraz zacznij zagniatać. Dodaj jajko, dodaj szczyptę soli, drobno posiekaną natkę pietruszki i płaską łyżeczkę bazylii. Zagnieć ciasto tak, by było jednolite i gładkie.
  4. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki i formuj je w dłoniach w kształt kulki (przypominającej wielkością orzech włoski). Lekko spłaszcz i w środku zrób palcem charakterystyczną dziurkę.
  5. Kluski śląskie wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia i ostrożnie wyławiaj je łyżką cedzakową.

Tak przygotowane kluski śląskie to weekendowy strzał w dziesiątkę. Podawaj je jako dodatek do dań mięsnych lub polanych roztopionym masełkiem czosnkowym -  to prawdziwe arcydzieło smakowe, tak proste a tak pyszne. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.