Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Za każdym razem, kiedy robię kluski śląskie na obiad z założeniem "na dwa dni", wszystkie znikają od razu. To danie jest naprawdę fantastyczne, nie tylko ze względu na smak, ale także wiele możliwości podania - kluski śląskie świetnie smakują jako dodatek do mięs pieczonych, gulaszów, sosów grzybowych lub solo polane skwarkami z boczku. Dziś mamy dla was przepyszny przepis na kluski śląskie z dodatkiem ziół.
Kluski śląskie - przepis:
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 większe jajko
- natka pietruszki
- suszona bazylia
- sól
Kluski śląskie - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania ziemniaków. Dokładnie je obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Następnie odcedź je, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub utłucz na gładkie purée. Pozostaw do ostygnięcia.
- Zmielone ziemniaki wyłóż na oprószoną mąka stolnicę i zagnieć z nich kulę. Ziemniaczaną kulę podziel na cztery równe części, jedną z nich wyjmij i w jej miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, by zapełniła "dziurę" po części ziemniaków.
- Teraz zacznij zagniatać. Dodaj jajko, dodaj szczyptę soli, drobno posiekaną natkę pietruszki i płaską łyżeczkę bazylii. Zagnieć ciasto tak, by było jednolite i gładkie.
- Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki i formuj je w dłoniach w kształt kulki (przypominającej wielkością orzech włoski). Lekko spłaszcz i w środku zrób palcem charakterystyczną dziurkę.
- Kluski śląskie wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia i ostrożnie wyławiaj je łyżką cedzakową.
Tak przygotowane kluski śląskie to weekendowy strzał w dziesiątkę. Podawaj je jako dodatek do dań mięsnych lub polanych roztopionym masełkiem czosnkowym - to prawdziwe arcydzieło smakowe, tak proste a tak pyszne. Smacznego!