Więcej trików kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Do przygotowania aromatycznej zupy krem lub pełnego smaku ajwaru potrzebna jest papryka bez skórki. Niektórzy zdejmują ją także, aby warzywo było bardziej lekkostrawne. Jak szybko i skutecznie obrać paprykę? Od razu podpowiemy, żeby raczej nie sięgać po obieraczkę - usuniemy zbyt dużo pysznego miąższu. Mamy dla was cztery sprawdzone sposoby na pozbycie się paprykowej skórki.
Prostą metodą usunięcia skórki papryki jest zanurzenie jej w gotującej się wodzie na około 4-5 minut. Po tym czasie należy wyjąć warzywo i pokroić je na mniejsze kawałki. Sparzona skórka łatwiej odejdzie od miąższu.
Przed zanurzeniem w wodzie można też delikatnie naciąć skórkę nożykiem, wtedy nie musimy kroić papryki na mniejsze części.
Na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia należy ułożyć papryki pokrojone w ćwiartki lub połówki. Smarujemy je delikatnie oliwą i wstawiamy do piekarnika na 180 st. C na około 15 minut. Po tym czasie na papryce powinny pojawić się ciemne bąble.
Paprykę wyjmujemy, studzimy i zdejmujemy z niej skórkę, podważając nożykiem lub po prostu chwytając skórkę palcami.
Uwaga! Upieczona papryka będzie miała głębszy, charakterystyczny smak. Doda aromatu zupie krem, ale jeśli nie macie przekonania, że w takim wydaniu wam posmakuje, wybierzcie raczej sposób z wrzątkiem.
Nieco szybszym sposobem na obranie papryki jest opalenie jej nad palnikiem lub przy użyciu zapalniczki gazowej. Podobnie jak w piekarniku skórka musi sczernieć i muszą pojawić się na niej pęcherze. Ściągniemy ją wówczas bez problemu.
Jeśli macie mikrofalówkę, ustawcie ją na najwyższą moc, włóżcie paprykę i podgrzewajcie przez 2-3 minuty. Potem należy wystudzić warzywo. Skórka łatwo odejdzie od sparzonej w ten sposób papryki.