Przepis na babkę ziemniaczaną. Wystarczy pięć składników

Gdyby serce naszych hapsowych specjalistów miało być warzywem, z pewnością byłby to ziemniak. Nic w tym dziwnego, bowiem to prawdziwy król różnorodności. Z kartofli przygotujemy nie tylko kremowe puree do obiadów, ale też frytki, kopytka i... cudowną babkę ziemniaczaną. Zdradzamy, co zrobić, by była pyszna jak u babci.

Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Babka ziemniaczana to doskonały pomysł na tani obiad czy kolację. Składniki na nią, najprawdopodobniej mamy w swoich kuchniach, a samo przygotowanie tego dania (nie licząc czasu pieczenia) nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny. Jeśli więc, tak jak my, uwielbiasz ziemniaki, skorzystaj ze sprawdzonego przepisu. 

Babka ziemniaczana. Składniki

To będzie niezbędne:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • mąka, sól i pieprz do smaku.

Tym możesz urozmaicić przepis:

  • szczypiorek,
  • słodka papryka
  • świeży tymianek,
  • sos grzybowy.


     


Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i usmaż na patelni,

2. Ziemniaki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach i odciśnij wodę,

3. W dużej misce wymieszaj usmażony boczek z cebulą, starte ziemniaki, jajka i 2 czubate łyżki mąki. Dopraw do smaku,

4. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C,

5. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, przełóż ziemniaczaną masę,

6. Piecz około godziny i 20 minut,

7. Jeśli masz ochotę, gotową babkę posyp szczypiorkiem lub polej sosem grzybowym. Do ziemniaczanej masy możesz też dodać paprykę i/lub tymianek. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.