Przepis na babkę ziemniaczaną. Wystarczy pięć składników

Gdyby serce naszych hapsowych specjalistów miało być warzywem, z pewnością byłby to ziemniak. Nic w tym dziwnego, bowiem to prawdziwy król różnorodności. Z kartofli przygotujemy nie tylko kremowe puree do obiadów, ale też frytki, kopytka i... cudowną babkę ziemniaczaną. Zdradzamy, co zrobić, by była pyszna jak u babci.

Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Babka ziemniaczana to doskonały pomysł na tani obiad czy kolację. Składniki na nią, najprawdopodobniej mamy w swoich kuchniach, a samo przygotowanie tego dania (nie licząc czasu pieczenia) nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny. Jeśli więc, tak jak my, uwielbiasz ziemniaki, skorzystaj ze sprawdzonego przepisu. 

Mini pączki z serka waniliowegoMinipączki z serka homogenizowanego zrobisz w kilkanaście minut. Są lepsze niż z cukierni

Babka ziemniaczana. Składniki

To będzie niezbędne:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • mąka, sól i pieprz do smaku.

Tym możesz urozmaicić przepis:

  • szczypiorek,
  • słodka papryka
  • świeży tymianek,
  • sos grzybowy.


     


Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i usmaż na patelni,

2. Ziemniaki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach i odciśnij wodę,

3. W dużej misce wymieszaj usmażony boczek z cebulą, starte ziemniaki, jajka i 2 czubate łyżki mąki. Dopraw do smaku,

4. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C,

5. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, przełóż ziemniaczaną masę,

6. Piecz około godziny i 20 minut,

7. Jeśli masz ochotę, gotową babkę posyp szczypiorkiem lub polej sosem grzybowym. Do ziemniaczanej masy możesz też dodać paprykę i/lub tymianek. 

Królowa Elżbieta wypuściła własną markę keczupuKrólowa Elżbieta ma własną markę keczupu. Składniki pochodzą z jej rezydencji

Więcej o: