Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Babka ziemniaczana to doskonały pomysł na tani obiad czy kolację. Składniki na nią, najprawdopodobniej mamy w swoich kuchniach, a samo przygotowanie tego dania (nie licząc czasu pieczenia) nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny. Jeśli więc, tak jak my, uwielbiasz ziemniaki, skorzystaj ze sprawdzonego przepisu.
To będzie niezbędne:
Tym możesz urozmaicić przepis:
1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i usmaż na patelni,
2. Ziemniaki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach i odciśnij wodę,
3. W dużej misce wymieszaj usmażony boczek z cebulą, starte ziemniaki, jajka i 2 czubate łyżki mąki. Dopraw do smaku,
4. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C,
5. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, przełóż ziemniaczaną masę,
6. Piecz około godziny i 20 minut,
7. Jeśli masz ochotę, gotową babkę posyp szczypiorkiem lub polej sosem grzybowym. Do ziemniaczanej masy możesz też dodać paprykę i/lub tymianek.