Krakowskie obwarzanki. Przepis, który zrobisz w godzinę

Charakterystyczne, okrągle obwarzanki to chyba najbardziej rozpoznawalna uliczna przekąska pod Wawelem. Co ciekawe, bez problemu przygotujesz je w domu. To niewykle prosty i szybki przepis.

Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Krakowski obwarzanek może mieć nawet 600 lat. Choć konkretna data jego powstania nie jest znana, wiadomo, że pierwszy raz zostały sprzedane w 1394 roku, kiedy to królowa Jadwiga i król Jagiełło zakupili obwarzanki dla swoich poddanych. Ich nazwa wzięła się od obwarzania, czyli wkładania ich przed pieczeniem do gorącej wody. Podpowiadamy, jak przyrządzić je w domu.

FaworkiOminą cię faworki, bo nie jesz smażonego? Nie! Przepis na faworki bez smażenia

Obwarzanki. Tego będziesz potrzebować

  • 400 g mąki pszennej,
  • pół kostki masła,
  • 80 ml ciepłej wody,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 80 ml mleka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki sezamu.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Przygotuj rozczyn z drożdży. W wysokim naczyniu wymieszaj letnią wodę, cieplejsze mleko, pół łyżeczki cukru i drożdże. Kiedy składniki się połączą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min,

2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i masło w temperaturze pokojowej. Następnie przelej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto przez około 5 min. Uformuj kulę. Zostaw ją w misce, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny,

3. Po upływie tego czasu, podziel ciasto na 15 równych kulek,

4. Z każdej kuli uformuj wałek o długości około 20 cm. Następnie złącz końce ciasta i formuj obwarzanki,

5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej w trybie góra-dół do 200 st. C,

6. W dużym garnku zagotuj wodę. Wystarczy około połowy wysokości naczynia. Dodaj łyżeczkę soli. Kiedy woda zacznie się gotować - zmniejsz temperaturę, aby woda gotowała się bardzo delikatnie,

7. Do garnka wkładaj po około 3-4 obwarzanki. Wyjmuj je po około minucie i umieszczaj na blaszce,

8. Kiedy blaszka się wypełni obwarzankami, posmaruj je jajkiem i posyp sezamem i solą,

9. Piecz obwarzanki przez około 20-25 min, do momentu, aż zrobią się rumiane.

Więcej o: