Przepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz. Kluczowy jest jeden składnik

Domowy rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Doskonale sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, ale też wspomoże przy przeziębieniach i spadkach odporności. Świetnym pomysłem na jego przygotowanie podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. Podpowiadamy, jak zrobić rosół pieczony.

Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przygotowanie rosołu nie należy do najtrudniejszych czynności w kuchni, ale warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Po pierwsze - postawmy na mięso dobrej jakości. W przepisie Ewy Wachowicz główną rolę gra wołowy szponder, który nada zupie wyrazistego aromatu. Ponadto, nie zapominajmy o świeżej włoszczyźnie i opalaniu cebuli. To element, z którego nie warto rezygnować, jeśli chcemy, aby zupa była klarowna i pełna umami. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Pieczony rosół Ewy Wachowicz. Składniki

  • 1 kg szpondra wołowego,
  • pół wiejskiej kury,
  • 1 opalona cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • sól,
  • 3 gałązki lubczyku,
  • 3 suszone śliwki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kawałek cynamonu,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu
  • domowy makaron i natka pietruszki do podania.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzać w trybie góra-dół do 180 st. C,

2. Mięso umyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i przykryć folią aluminiową, a następnie piec przez godzinę,

3. Do dużego garnka włożyć opaloną cebulę, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę i kawałek selera. Zalać wodą i zagotować,

4. Do warzyw dodać upieczone mięso,

5. Do garnka dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotować wszystko przez co najmniej 2 godziny na wolnym ogniu,

6. Po upływie tego czasu dodać suszone śliwki, cynamon i lubczyk. Gotować przez kolejną godzinę,

7. Na sam koniec gotowania zakwasić rosół sokiem z cytryny. Serwować z natką pietruszki i domowym makaronem. Jeśli nie wiesz, jak go zrobić, skorzystaj z naszego przepisu.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.