• Link został skopiowany

Przepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz. Kluczowy jest jeden składnik

Domowy rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Doskonale sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, ale też wspomoże przy przeziębieniach i spadkach odporności. Świetnym pomysłem na jego przygotowanie podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. Podpowiadamy, jak zrobić rosół pieczony.
Ewa Wachowicz podzieliła się nietypowym przepisem na rosół. Potrzeba śliwek i cynamonu
shutterstock.com / Dar1930 (zdj. ilustracyjne); Instagram.com / Ewa Wachowicz

Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przygotowanie rosołu nie należy do najtrudniejszych czynności w kuchni, ale warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Po pierwsze - postawmy na mięso dobrej jakości. W przepisie Ewy Wachowicz główną rolę gra wołowy szponder, który nada zupie wyrazistego aromatu. Ponadto, nie zapominajmy o świeżej włoszczyźnie i opalaniu cebuli. To element, z którego nie warto rezygnować, jeśli chcemy, aby zupa była klarowna i pełna umami. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Pieczony rosół Ewy Wachowicz. Składniki

  • 1 kg szpondra wołowego,
  • pół wiejskiej kury,
  • 1 opalona cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • sól,
  • 3 gałązki lubczyku,
  • 3 suszone śliwki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kawałek cynamonu,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu
  • domowy makaron i natka pietruszki do podania.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzać w trybie góra-dół do 180 st. C,

2. Mięso umyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i przykryć folią aluminiową, a następnie piec przez godzinę,

3. Do dużego garnka włożyć opaloną cebulę, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę i kawałek selera. Zalać wodą i zagotować,

4. Do warzyw dodać upieczone mięso,

5. Do garnka dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotować wszystko przez co najmniej 2 godziny na wolnym ogniu,

6. Po upływie tego czasu dodać suszone śliwki, cynamon i lubczyk. Gotować przez kolejną godzinę,

7. Na sam koniec gotowania zakwasić rosół sokiem z cytryny. Serwować z natką pietruszki i domowym makaronem. Jeśli nie wiesz, jak go zrobić, skorzystaj z naszego przepisu.  

Więcej o: