Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Idealna pizza powinna mieć sprężyste ciasto, mocno pomidorowy, wyrazisty sos i dobrze dobrane składniki. Choć w domowych warunkach nie jesteśmy w stanie osiągnąć tak spektakularnych efektów, jak we włoskiej pizzerii, dzięki kilku sztuczkom, znacznie zbliżymy się do oryginalnego smaku. Pomocny będzie specjalny kamień, który warto nagrzać przed pieczeniem pizzy. Jeśli jednak nie masz go w domu - nie martw się. Dobre ciasto potrafi zdziałać cuda.
- 2,5 szklanki mąki 00,
- płaska łyżeczka suchych drożdży,
- 2 łyżki dobrej oliwy,
- łyżeczka cukru,
- 150 ml ciepłej wody
- ulubione składniki do pizzy.
Idealny sos do pizzy przygotujesz z tego przepisu:
1. Przygotuj dużą miskę. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z solą, cukrem, wodą i suchymi drożdżami,
2. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut. Powinno być miękkie i nie przylepiać się do dłoni,
3. Uformuj kulę. Zostaw ją w misce przykrytej ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut. W tym czasie przygotuj sos,
4. Rozgrzej kamień do pizzy w piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę. Jeśli nie masz kamienia, po prostu rozgrzej piekarnik,
5. Kulę ciasta podziel na dwie części. Jeśli potrafisz - ręcznie uformuj placek rozciągając go na blacie. Jeśli jesteś początkujący, użyj wałka,
6. Gotowe lacki przełóż na blaszkę lub rozgrzany wcześniej kamień, wysmaruj je sosem i nałóż ulubione składniki,
7. Pizzę piecz przez 10 minut.