Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa pomidorowa oprócz wyjątkowego smaku, który kochamy, ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę - jest prosta i szybka w przygotowaniu. Dziś mamy dla was prosty przepis na zupę pomidorową z prawdziwych pomidorów. Sekret jej smaku tkwi w podsmażeniu ich na maśle.
Zupa pomidorowa - przepis:
Składniki:
- 1,5 kg świeżych pomidorów
- 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
- masło
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, odrobina oregano
Zupa pomidorowa - sposób przygotowania:
- Rosół lub bulion zagotuj na niewielkim ogniu.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i podsmażaj chwilę, by czosnek uwolnił swój aromat. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Smaż pomidory na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy bulion się zagotuje, dodaj do niego zawartość patelni. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez 20 minut. Na koniec dopraw zupę pomidorową według swoich upodobań solą, pieprzem i ziołami, a w razie potrzeby, także szczyptą cukru. Pomidorową podawaj z makaronem, ryżem lub chrupiącą bagietką - możliwości jest wiele, smak zawsze genialny.
Tak przygotowana zupa pomidorowa nie wymaga już zabielania śmietaną. Przygotuj dziś na obiad pyszną pomidorową na maśle, ty się nie napracujesz, a twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!