Zupa pomidorowa - przepis na błyskawiczny obiad. Nie zapomnij o triku z masłem, a będzie idealna

Zupa pomidorowa jest chyba najczęściej serwowaną zupą w polskich domach. Robi się ją błyskawicznie, z reguły na gotowym już rosole, świetnie smakuje z ryżem lub makaronem. Dziś mamy dla was prosty przepis na pomidorową na prawdziwych pomidorach. Podsmaż je na maśle, a twoja zupa będzie idealna.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa pomidorowa oprócz wyjątkowego smaku, który kochamy, ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę - jest prosta i szybka w przygotowaniu. Dziś mamy dla was prosty przepis na zupę pomidorową z prawdziwych pomidorów. Sekret jej smaku tkwi w podsmażeniu ich na maśle. 

Zupa pomidorowa - przepis:

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych pomidorów
  • 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • masło
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina oregano

Zupa pomidorowa - sposób przygotowania:

  1. Rosół lub bulion zagotuj na niewielkim ogniu.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i podsmażaj chwilę, by czosnek uwolnił swój aromat. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Smaż pomidory na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  4. Kiedy bulion się zagotuje, dodaj do niego zawartość patelni. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez 20 minut. Na koniec dopraw zupę pomidorową według swoich upodobań solą, pieprzem i ziołami, a w razie potrzeby, także szczyptą cukru. Pomidorową podawaj z makaronem, ryżem lub chrupiącą bagietką - możliwości jest wiele, smak zawsze genialny. 

Tak przygotowana zupa pomidorowa nie wymaga już zabielania śmietaną. Przygotuj dziś na obiad pyszną pomidorową na maśle, ty się nie napracujesz, a twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: