Wyjątkowo piękne ciasto na domowym biszkopcie z masą śmietanową, z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką.
Ciasta z PRL-u są tak popularne, ponieważ są nieskomplikowane, można je szybko przygotować i modyfikować przepisy. Ciasto kryształek można przygotować na bazie biszkopta jasnego lub kakaowego - wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Wtedy do mąki dodajemy 2 płaskie łyżki kakao. Polecamy masę śmietanową przygotować ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyska wyrazisty smak. Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różnokolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków.
Przepis na ciasto kryształek
Składniki na biszkopt:
Składniki na nasączenie biszkoptu:
Składniki na masę:
Składniki na polewę:
Można zrezygnować z polewy oraz wybrać prostą wersję ozdoby ciasta i posypać cukrem pudrem.
Wykonanie:
1. Formę o wymiarach 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
2. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, po czym wkładamy do lodówki i czekamy aż całkowicie stężeje.
3. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
4. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
5. Przekładamy przygotowane ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 175°C przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i kroimy upieczony biszkopt na dwa blaty.
6. Jedną część biszkoptu nasączamy.
7. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
8. Śmietankę 30% razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietanę 18% i miksujemy do połączenia składników.
9. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy śmietanowej i mieszamy, a następnie całość z powrotem wlewamy do miski ze śmietanami. Miksujemy.
10. Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki, mieszamy wszystko łyżką.
11. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i lekko nasączamy.
12. Owijamy formę z ciastem folią i wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
13. Ciasto po schłodzeniu ozdabiamy polewą lub cukrem pudrem.
Zobacz też inne receptury na ciasta: