Ciasto kryształek - przepis na pyszny deser z PRL-u

Desery z PRL-u cieszą się niesłabnącą popularnością. Ciasto biszkoptowe przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek - to właśnie słynne ciasto, które zachwyca na rodzinnych degustacjach. Uwielbiane przez dzieci, kolorowe i efektowne. Ciasto kryształek: jak przygotować wypiek dobry na każdą okazję? Sprawdzamy.

Ciasto kryształek: jak przygotować?

Wyjątkowo piękne ciasto na domowym biszkopcie z masą śmietanową, z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. 

Śmietanowiec Ciasto idealne na upały. Lubicie śmietanowiec? Podpowiadamy, jak się za niego zabrać

Ciasta z PRL-u są tak popularne, ponieważ są nieskomplikowane, można je szybko przygotować i modyfikować przepisy. Ciasto kryształek można przygotować na bazie biszkopta jasnego lub kakaowego - wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Wtedy do mąki dodajemy 2 płaskie łyżki kakao. Polecamy masę śmietanową przygotować ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyska wyrazisty smak. Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różnokolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków.

Zobacz wideo Doskonały przepis:

Przepis na ciasto kryształek

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na nasączenie biszkoptu:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę:

  • 3 różne galaretki (czerwona, żółta, zielona)
  • 3 x 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
  • 200 g śmietany 18%
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • posypka kolorowa

Można zrezygnować z polewy oraz wybrać prostą wersję ozdoby ciasta i posypać cukrem pudrem.

Sernik na zimno z galaretką to jeden z tych przepisów, które powinien znać każdy miłośnik słodyczy Sernik na zimno z galaretką - ulubiony deser

Wykonanie:

1. Formę o wymiarach 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

2. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, po czym wkładamy do lodówki i czekamy aż całkowicie stężeje.

3. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. 

4. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. 

5. Przekładamy przygotowane ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 175°C przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i kroimy upieczony biszkopt na dwa blaty. 

6. Jedną część biszkoptu nasączamy.

7. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.

8. Śmietankę 30% razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietanę 18% i miksujemy do połączenia składników.

9. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy śmietanowej i mieszamy, a następnie całość z powrotem wlewamy do miski ze śmietanami. Miksujemy. 

10. Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki, mieszamy wszystko łyżką.

11. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i lekko nasączamy. 

12. Owijamy formę z ciastem folią i wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

13. Ciasto po schłodzeniu ozdabiamy polewą lub cukrem pudrem.

Zobacz też inne receptury na ciasta: 

Więcej o: