Więcej pomysłów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej
Gdy myślisz "obiad dla leniwych", przychodzi ci na myśl jedynie spaghetti z sosem z torebki albo pierogi ze sklepu odgrzane na patelni? Jeśli nie lubisz długiego gotowania, twoja dieta wcale nie musi tak wyglądać. Mamy trzy pomysły na proste dania, które nie wymagają długiego stania przy garach. Sprawdźcie, co pysznego podać na obiad.
Składniki (na dwie porcje):
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zostawiamy 1/2 szklanki wody z gotowania. Cebulkę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i smażymy przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Dusimy, mieszając przez 2-3 minuty. Następnie wlewamy pół szklanki przecieru pomidorowego oraz wodę z gotowania makaronu. Mieszamy, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Dusimy przez kolejne 5 minut, a potem dodajemy odcedzony makaron.
Składniki (na 2 porcje):
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy brokuł - powinno wystarczyć mu 10-15 minut, warzywo powinno być jędrne, a nie rozgotowane.
Kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy przez kilka minut bez przykrycia, aż mięso się zrumieni, a następnie podlewamy wodą i dusimy jeszcze przez 10 minut, by ścięło się w środku.
Ugotowany ryż wykładamy na talerze razem z kurczakiem, całość polewamy sosem z patelni. Obok układamy dobrze odsączony brokuł i obsypujemy go sezamem.
Składniki:
Wędlinę kroimy w paski, pieczarki, pomidory oraz mozzarellę w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a pokrojone składniki mieszamy w misce z makaronem. Następnie przekładamy do naczynia, doprawiamy bazylią i oregano, mieszamy.
Jajko rozkłócamy w szklance, dodajemy jogurt lub śmietanę, czosnek wyciśnięty w wyciskarce, sól, pieprz i tarty ser. Sosem polewamy całą zapiekankę. Całość pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Wskazówka: do takiej zapiekanki można użyć różnych składników, które zalegają nam w lodówce, np. ugotowanych wcześniej warzyw z obiadu, cieciorki lub fasoli z puszki, kukurydzy, pieczonego mięsa pokrojonego w kostkę czy kiełbasy.