Więcej przepisów na słodkości z babcinego zeszytu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Babcine słodkości nie mają sobie równych i to jest oczywista oczywistość. Z racji fantastycznego święta, jakim jest tłusty czwartek, przygotowaliśmy dla was prosty przepis na chruściki, które smakują jak te przed laty u babci. Masz trochę siły? Jeśli tak, poradzisz sobie z tym przepisem bez problemu.
Chruściki - przepis:
Składniki:
- 2 pełne szklanki maki pszennej (typ 500 będzie odpowiedni)
- 1 jajko i 4 żółtka
- 4 porządne łyżki masła
- 4 łyżki śmietany (12 proc)
- szczypta soli
- cukier puder
- łyżeczka spirytusu
- olej do smażenia
Chruściki - jak je wykonać?
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj masło (pokrój je wcześniej w kostkę) i dodaj szczyptę soli. Za pomocą widelca wgnieć masło w mąkę i na chwilę odstaw.
- Następnie przygotuj kogel-mogel. Do miski wbij jajko i dodaj żółtka i wsyp pół szklanki cukru pudru. Za pomocą miksera ubij całość na puszystą, jasną masę. Następnie dodaj śmietanę ocet oraz rozgnieciona mąkę z masłem.
- Całość mieszaj, aż uzyskasz zwartą, jednolitą konsystencję. Następnie odłóż ciasto na chruściki na pół godziny, by nieco zmiękło.
- Ciasto wyłóż na stolnicę i zacznij wałkowanie. Wałkuj mocno na cienki placek, następnie złóż na pół i znowu rozwałkuj. W międzyczasie mocno i energicznie uderzaj wałkiem o ciasto, by je napowietrzyć. Ponownie je rozwałkuj i ponownie zbij. Tę czynność powtarzaj przez 15 minut.
- Ciasto rozwałkuj na możliwie cienki placek i wycinaj z niego podłużne prostokąty. W środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż przez nie końce, by uzyskać charakterystyczny kształt.
- W szerokim garnku rozgrzej sporą ilość oleju i smaż chruściki na złoty kolor. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i posyp cukrem pudrem.
Tak przygotowane chruściki to prawdziwe niebo w gębie. Nie ma tłustego czwartku bez pysznych chruścików, zgadzasz się ze mną?