Chruściki - przepis w sam raz na tłusty czwartek 2022. Smakują jak u babci

Chrusty, chruściki, faworki.... Któż ich nie kocha? Te pyszne, chrupiące ciasteczka są nieodłącznym elementem tłustego czwartku, a najlepsze były te, które robiły nasze babcie. Dzisiejszy przepis na chruściki pozwoli ci bez problemu odtworzyć ten wspaniały smak.

Więcej przepisów na słodkości z babcinego zeszytu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Babcine słodkości nie mają sobie równych i to jest oczywista oczywistość. Z racji fantastycznego święta, jakim jest tłusty czwartek, przygotowaliśmy dla was prosty przepis na chruściki, które smakują jak te przed laty u babci. Masz trochę siły? Jeśli tak, poradzisz sobie z tym przepisem bez problemu.

Chruściki - przepis:

Składniki:

  • 2 pełne szklanki maki pszennej (typ 500 będzie odpowiedni)
  • 1 jajko i 4 żółtka
  • 4 porządne łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany (12 proc)
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • łyżeczka spirytusu
  • olej do smażenia

Chruściki - jak je wykonać?

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj masło (pokrój je wcześniej w kostkę) i dodaj szczyptę soli. Za pomocą widelca wgnieć masło w mąkę i na chwilę odstaw.
  2. Następnie przygotuj kogel-mogel. Do miski wbij jajko i dodaj żółtka i wsyp pół szklanki cukru pudru. Za pomocą miksera ubij całość na puszystą, jasną masę. Następnie dodaj śmietanę ocet oraz rozgnieciona mąkę z masłem. 
  3. Całość mieszaj, aż uzyskasz zwartą, jednolitą konsystencję. Następnie odłóż ciasto na chruściki na pół godziny, by nieco zmiękło.
  4. Ciasto wyłóż na stolnicę i zacznij wałkowanie. Wałkuj mocno na cienki placek, następnie złóż na pół i znowu rozwałkuj. W międzyczasie mocno i energicznie uderzaj wałkiem o ciasto, by je napowietrzyć. Ponownie je rozwałkuj i ponownie zbij. Tę czynność powtarzaj przez 15 minut.
  5. Ciasto rozwałkuj na możliwie cienki placek i wycinaj z niego podłużne prostokąty. W środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż przez nie końce, by uzyskać charakterystyczny kształt.
  6. W szerokim garnku rozgrzej sporą ilość oleju i smaż chruściki na złoty kolor. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i posyp cukrem pudrem.

Tak przygotowane chruściki to prawdziwe niebo w gębie. Nie ma tłustego czwartku bez pysznych chruścików, zgadzasz się ze mną?

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.