Całuski - przepis na najlepsze łakocie. Bez nich nie ma tłustego czwartku

Całuski znane niektórym jako oponki lub pączki z dziurką są nieodłącznym elementem naszego ulubionego święta, czyli tłustego czwartku. Są pyszne, delikatne i znikają z talerzy w okamgnieniu. Jak zrobić najlepsze całuski? Przepis jest bardzo prosty i ulubione łakocie zrobisz w kilka chwil.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Całuski brzmią megaapetycznie, prawda? To przepyszne pączki z dziurką, które powstają na bazie półtłustego twarogu i kwaśnej śmietany. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a delikatny smak pozostaje w pamięci na długo. Jak zatem zrobić pyszne całuski? Pierwszym i najważniejszym krokiem jest przygotowanie twarogu - powinien być co najmniej dwukrotnie zmielony.

Mini pączkiMinipączki z serka homogenizowanego, które zrobisz w 15 minut. Hit na tłusty czwartek

Całuski - przepis:

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu, kilkukrotnie zmielonego
  • 250 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 130 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki octu 

Całuski - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zmielenia twarogu. Do większej miski przesiej mąkę i dodaj pozostałe suche składniki. Wymieszaj je za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Następnie dodaj zmielony twaróg, śmietanę oraz żółtka i ocet.
  2. Energicznie zagnieć ciasto. Kiedy będzie miało już jednolitą i zwartą strukturę, przełóż je na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości ok. 1-1,5 cm.
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółka za pomocą szklanki, a w środku kółek - mniejsze dziurki, na przykład za pomocą kieliszka lub zakrętki od napojów. 
  4. W szerokim garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Kiedy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę ok. 175-180 stopni, partiami wrzucaj całuski i smaż na piękny złoty kolor z obu stron. Usmażone całuski osusz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podawaj obsypane słuszną ilością cukru pudru.

Przepis na chrust. Smażenie faworkówDlaczego olej się pieni przy smażeniu pączków lub faworków? Wyjaśniamy

Całuski najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecam je zrobić od razu z podwójnej porcji, bo znikają w zawrotnym tempie. Tłusty czwartek zasługuje na huczne świętowanie, a całuski to najlepszy sposób, by w słodki sposób celebrować ten dzień. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: