Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Całuski brzmią megaapetycznie, prawda? To przepyszne pączki z dziurką, które powstają na bazie półtłustego twarogu i kwaśnej śmietany. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a delikatny smak pozostaje w pamięci na długo. Jak zatem zrobić pyszne całuski? Pierwszym i najważniejszym krokiem jest przygotowanie twarogu - powinien być co najmniej dwukrotnie zmielony.
Minipączki z serka homogenizowanego, które zrobisz w 15 minut. Hit na tłusty czwartek
Całuski - przepis:
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu, kilkukrotnie zmielonego
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 130 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki octu
Całuski - sposób wykonania:
- Zacznij od zmielenia twarogu. Do większej miski przesiej mąkę i dodaj pozostałe suche składniki. Wymieszaj je za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Następnie dodaj zmielony twaróg, śmietanę oraz żółtka i ocet.
- Energicznie zagnieć ciasto. Kiedy będzie miało już jednolitą i zwartą strukturę, przełóż je na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości ok. 1-1,5 cm.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółka za pomocą szklanki, a w środku kółek - mniejsze dziurki, na przykład za pomocą kieliszka lub zakrętki od napojów.
- W szerokim garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Kiedy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę ok. 175-180 stopni, partiami wrzucaj całuski i smaż na piękny złoty kolor z obu stron. Usmażone całuski osusz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podawaj obsypane słuszną ilością cukru pudru.
Dlaczego olej się pieni przy smażeniu pączków lub faworków? Wyjaśniamy
Całuski najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecam je zrobić od razu z podwójnej porcji, bo znikają w zawrotnym tempie. Tłusty czwartek zasługuje na huczne świętowanie, a całuski to najlepszy sposób, by w słodki sposób celebrować ten dzień. Smacznego!