Przepis na chipsy domowe. Jak zrobić w piekarniku chrupiącą przekąskę? Wyjaśniamy

Chipsy to jedna z popularniejszych przekąsek na imprezach. Czasem jednak nachodzi nas ochota, żeby je zjeść ot tak, po prostu. Wystarczy kilka składników, aby zrobić je samodzielnie w domu. Będą jeszcze lepsze niż ze sklepu.

Więcej przepisów na domowe przekąski znajdziesz na Gazeta.pl.

Przepis na chipsy składa się właściwie tylko z trzech składników. Jeśli chcesz, możesz je oczywiście urozmaicić wedle własnego uznania. Jako dodatek dobrze sprawdzi się na przykład mielona słodka lub ostra papryka. Poza tym do przygotowania domowych chipsów potrzebne będą ci tylko ziemniaki, olej oraz sól. 

Zobacz wideo Chipsy z jarmużu - zdrowa i pyszna przekąska

Przepis na chipsy domowe z piekarnika

Składniki:

  • cztery ziemniaki
  • olej
  • sól
  • opcjonalnie przyprawy, np. papryka wędzona, papryka ostra, słodka, rozmaryn, czosnek granulowany itp.

Sposób przygotowania:

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je na cienkie plasterki (najlepiej przeznaczonym do tego przyrządem, np. mandoliną do warzyw lub w robocie kuchennym). Plasterki powinny być dość cienkie, więc krojenie nożem może być trudne.

Następnie posyp plastry solą i wybranymi przez siebie przyprawami oraz posmaruj olejem. Ułóż je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 10 minut (najlepiej obserwować, jeśli zauważysz, że już wyglądają dobrze, możesz piec krócej). Po tym czasie chipsom należy dać trochę czasu, żeby przestygły.

Gotowe chipsy przełóż do miseczki, a potem wybierz ulubiony film albo serial i ciesz się seansem z pyszną, domową przekąską! Nie zapomnij o sosie, który też możesz sam/sama zrobić w domu. Tutaj znajdziesz przepis.

Więcej o: