Owsianka - przepis na śniadanie z czasów dzieciństwa. Ten dodatek świetnie ją podrasuje

Owsianka to jedna z ulubionych opcji śniadaniowych, nie tylko dla dzieci. Jej przygotowanie jest banalne, a różnorodność dodatków zapewnia brak monotonii. Jak jednak zrobić owsiankę, by była naprawdę pyszna i różniła się od tych jedzonych wcześniej? Dodatek gorzkiego kakao wspaniale podkręci smak owsianki.

Więcej przepisów na smaczne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Owsianka kojarzy nam się z czasami dzieciństwa, kiedy rano, przed pójściem do szkoły czy przedszkola, zajadaliśmy się ze smakiem słodkawą papką. Dziś mamy dla was przepis na owsiankę z dodatkiem owoców i... kakao. Ten smak jest naprawdę wyjątkowy, każdy miłośnik śniadań na słodko powinien wypróbować owsiankę kakaową.

Owsianka - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 150 ml mleka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 banan (dojrzały)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • mała garstka migdałów lub ulubionych orzechów
  • ulubione owoce (maliny, truskawki, jabłka)
  • syrop klonowy

Owsianka - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek i wsyp do niego płatki owsiane. Dodaj banana i rozgnieć go widelcem na papkę. Dodaj kakao, cynamon i całość wymieszaj.
  2. Płatki owsiane zalej mlekiem i zagotuj, cały czas mieszając, by owsianka się nie przypaliła.
  3. Po około 3-4 minutach gotowania, zdejmij owsiankę z ognia i przełóż do miseczki. Dodaj orzechy oraz ulubione owoce i jeśli chcesz dosłodzić swój posiłek, polej owsiankę syropem klonowym.

Tylko trzy proste kroki i pyszne śniadanie gotowe. Taka owsianka nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze dodaje prawdziwego energetycznego "kopa". Wypróbuj ten przepis na owsiankę, na pewno wejdzie na stałe do twojego śniadaniowego menu.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA