Co zrobić, żeby woda nie kipiała? Pomoże trik z drewnianą łyżką

Co zrobić, żeby woda nie kipiała podczas gotowania? Na szczęście łatwo temu zaradzić. Mamy dzisiaj dla was dwa przydatne triki, dzięki którym można zapobiec kipieniu. Sprawdźcie, co zrobić.

Więcej trików przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej.

Gdy gotujemy wodę lub mleko w garnku, wystarczy chwila nieuwagi i może ona wykipieć. To się zdarza! Jeśli chcecie zapobiec takim małym kuchennym katastrofom, poznajcie dwie sprawdzone metody. Podpowiadamy, co zrobić, żeby woda nie kipiała.

Sposób z łyżką

Ta metoda to żaden trik współczesnych tiktokerów, ale sztuczka znana jeszcze naszym babciom. Na garnek z gotującą się wodą lub mlekiem należy położyć... drewnianą łyżkę. Powinna ona leżeć na krawędziach nieprzykrytego garnka, na środku. Bąbelki, które wytworzą się podczas gotowania będą od razu znikać i woda (lub mleko) po prostu nie zdąży wykipieć.

Zobacz wideo Makaron z roladkami z bakłażana w sosie pomidorowym

Sposób z masłem

Inną metodą jest posmarowanie brzegów garnka od wewnątrz masłem lub olejem. Należy to zrobić oczywiście przed gotowaniem! Dzięki takiej zaporze woda (lub mleko) po prostu nie uniesie się do góry i nie zacznie kipieć. Warto to zrobić również podczas gotowania ziemniaków, kaszy czy makaronu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA