Więcej ciekawych porad oraz przepisów kulinarnych znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Od lat dietetycy grzmią, że trzeba jeść śniadania, bo "to najważniejszy posiłek dnia". Jednak wielu ludzi pokazuje na własnych przykładach, że jest odwrotnie. To jak to w końcu jest z tymi śniadaniami? Czy można zrezygnować z tego posiłku?
Poranki z reguły zaczynamy właśnie od niego - jedzonego w pośpiechu, pełnego stresu śniadania. Większość Polaków właśnie tak deklaruje. Czy jednak rzeczywiście jest to najważniejsze? Okazuje się, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.
W 2016 r. naukowcy z projektu Bath Breakfast opublikowali w "The Proceedings of Nutritions Society" badania, które pokazały, że nie ma dowodów na to, by brak śniadania wpływał mocno na nasz organizm. Okazuje, że pominięcie tego posiłku nie działa znacząco na naszą masę, przemianę materii czy termogenezę poposiłkową.
Jednocześnie wielu naukowców potwierdza, że pomijanie śniadania może doprowadzić do rozwoju chorób, w tym sercowo-naczyniowych. W 2020 r. w "Journal of the American College of Cardiology" Wei Bao opublikował wyniki badania, które jednoznacznie wskazało, że zrezygnowanie ze śniadania może powodować wzrost ryzyka zachorowania, a nawet śmierci związanej z miażdżycą czy schorzeniami układu krążenia.
Lista pozytywnych skutków spożywania pierwszego (ale czy naprawdę najważniejszego?) posiłku dnia jest całkiem długa i obejmuje takie elementy jak:
Innymi słowy, dobre śniadanie poprawia sprawność zarówno umysłową, jak i fizyczną. Przynajmniej w teorii. Bo są argumenty za niejedzeniem porannych posiłków.
Wydawałoby się, że śniadanie ma same zalety i koniecznie trzeba je jeść. Jak się okazuje, niekoniecznie. Przedstawiamy najważniejsze negatywne skutki spożywania pierwszego posiłku dnia. Należą do nich takie oto skutki:
Jak widać negatywów, jak i pozytywów jedzenia śniadań jest całkiem sporo. Jednakże wszystkie te plusy i minusy sprowadzają się do tego, by obserwować własne ciało i pilnować kaloryczności i jakości posiłków. A najlepiej przy planowaniu posiłków trzymać się tych porad:
I najważniejsze - obserwuj siebie samego, dostosuj posiłki (ich ilość i kaloryczność) do swojego trybu życia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.