Oto smaczna i prosta w wykonaniu sałatka na obiad do pracy. Wykorzystaj ten składnik

Często zdarza się tak, że nie możemy zjeść lunchu w domu lub w restauracji. Nic straconego, gdyż możemy przygotować go wcześniej i zabrać ze sobą. Idealnym pomysłem będzie pożywna sałatka na obiad do pracy. Zrobisz ją w krótkim czasie.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Smaczne i pożywne posiłki są dla nas ważne. Wielu osobom zależy na tym, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witamin i soli mineralnych. Co więc powiecie na danie, w której główną rolę grają warzywa i tofu? Sałatka na obiad do pracy to coś, co może się wam spodobać.

Sałatka na obiad do pracy - dlaczego warto ją jeść?

Niezwykle ważne są tu ciekawe walory smakowe, które nadaje mieszanina warzyw i tofu. Wszystkie te składniki mają również bardzo istotne wartości odżywcze. Są bombami witaminowymi i zawierają wiele ważnych dla organizmu soli mineralnych. Sojowy produkt może skutecznie zastąpić mięso, ponieważ jest źródłem białka i tłuszczów. 

Sałatka na obiad do pracy - składniki. Są one łatwo dostępne w sklepach

Do przygotowania tego dania potrzebujesz kilku produktów:

  • brokuł,
  • opakowanie tofu,
  • pęczek rzodkiewek,
  • czerwona cebula,
  • ziemniak,
  • puszka ciecierzycy,
  • 3 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, słodka papryka,
  • jogurt naturalny,
  • starte ząbki czosnku.

Sałatka na obiad do pracy - przepis. To danie wykonasz w 30 minut

  1. Umyj i obierz warzywa. Ziemniaka pokrój w niewielką kostkę. Brokuła i rzodkiewki podziel na mniejsze części, zaś cebulę posiekaj. 
  2. Ciecierzycę odsącz z nadmiaru płynu i opłukaj.
  3. Wszystkie warzywa wrzuć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp je przyprawami i dokładnie wymieszaj.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
  5. W czasie, gdy warzywa będą się piekły, możesz przygotować tofu i dressing. Podsmaż je na patelni do zarumienienia. Dip zrobisz z jogurtu i startego czosnku.
  6. Upieczoną cebulę, rzodkiewki, brokuła i ziemniaka wymieszaj z tofu. Polej sosem jogurtowo-czosnkowym. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.