Kopiec kreta - przepis łatwiejszy, bo na dużą blachę. Idealne ciasto na weekendowe łasuchowanie

Kopiec kreta to przepyszny deser z delikatnym kremem, czekoladowym ciastem i nieodłącznym dodatkiem bananów. Dziś mamy dla ciebie uproszczoną wersję tego lubianego deseru- nie musisz dokładać starań, by zręcznie uformować kopczyk z kremu i ciasta. Kopiec kreta na dużą blachę smakuje równie dobrze i na weekend sprawdzi się idealnie.

Więcej przepisów na weekendowe smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta

Kopiec kreta cieszy się niesłabnącą sympatią wszystkich wielbicieli słodkości. Jego tradycyjna forma to półokrągły, dokładnie uklepany kopczyk z czekoladowego ciasta z pysznym kremem i bananami w środku. O ile przepis na kopiec kreta wydaje się łatwy, tak dla niektórych nadanie ciastu tego kształtu sprawia niemały problem, głównie za sprawą kremu, lubiącego spływać lub ciasta, które zamiast współpracować - kruszy się, tworząc niemały bałagan. Dziś mamy dla ciebie uproszoną wersję znanego deseru, czyli kopiec kreta na dużą blachę. Zrobisz go łatwiej, szybciej i na pewno nie ubrudzisz siebie ani kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na weekendowe co nieco, zajrzyj do naszego przepisu.

Kopiec kreta - przepis na dużą blachę

Potrzebne składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 20 g czekolady (polecam mleczną, ale może być także deserowa)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 5-6 bananów na spód

Kopiec kreta - sposób wykonania

  1. Przygotowanie tego smacznego deseru zacznij od upieczenia ciasta czekoladowego. Przygotowanie tego ciasta jest banalne - w większej misce umieść wszystkie składniki i za pomocą miksera połącz je, by powstała aksamitna masa bez grudek.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 25x20 wyłóż papierem i wylej ciasto. Piecz przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto się upiecze, pozostaw je do ostygnięcia. Następnie przekrój ze wzdłuż na dwa, mniej więcej równe blaty
  3. Kiedy ciasto się studzi, przygotuj krem. Zacznij od galaretki cytrynowej. Rozpuść ją w 0,5 szklanki gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia (ale nie dopuść, by zaczęła tężeć).
  4. Do miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywno z cukrem pudrem. Następnie ostrożnie wlej połowę galaretki cytrynowej. Dodaj drobno posiekaną czekoladę, i całość dokładnie zmiksuj.
  5. Przygotuj pierwszy blat ciasta czekoladowego. Ułóż na nim banany przekrojone wzdłuż, jeden obok drugiego, by nie było między nimi zbyt dużych przerw. Następnie za pomocą pędzelka wysmaruj je sokiem z cytryny. Na banany ostrożnie wylej pozostałą część galaretki cytrynowej, tak, by była równomiernie rozprowadzona po całej powierzchni.
  6. Na banany wyłóż przygotowany krem. Szpatułką dokładnie go rozprowadź. Drugi blat ciasta zgnieć w dłoniach, by powstały nierównomierne okruchy. Następnie posyp nimi warstwę kremu tak, by krem nie wystawał poza warstwę okruchów.
  7. Kopiec kreta powinien chłodzić się przez kilka godzin w lodówce. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.

Taki deser to idealny pomysł na weekendowe łasuchowanie. Zrób go już dziś i ciesz się delikatnym kremowym smakiem z bananową nutką. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.