Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Muffinki z owocami to deser idealny. Robi się je szybko i łatwo, a połączenie słodkiego ciasta i owoców doskonale ze sobą współgra. Często jednak zdarza się, że nasze babeczki nie do końca wyglądają tak, jak byśmy chcieli. Co należy zrobić w takiej sytuacji? Z pomocą przychodzi blogerka kulinarna Sarah Crawford, która ma bardzo duże doświadczenie w pieczeniu najróżniejszych ciast i ciasteczek.
Okazuje się, że przepis na muffiny można wynieść na wyższy poziom i sprawić, że deser będzie jeszcze lepszy. Sarah Crawford, która prowadzi bloga Broma Bakery, podzieliła się z obserwatorami interesującym pomysłem. Na swoim Instagramie opublikowała film, w którym omawia pewien pomocny przy pieczeniu trik.
Nie trzeba nic dodawać ani kombinować ze składnikami. Wystarczy, że na blaszce do pieczenia babeczek z otworami na papilotki wypełnisz papierem co drugi z nich, pozostawiając pustą przestrzeń między babeczkami. Co to oznacza? Jeśli na twojej blasze jest 12 miejsc na muffiny, wypełnij papierem tylko sześć z nich. Blogerka tłumaczy to w ten sposób:
Wypełnij papilotkami tylko połowę foremek. To sprawi, że do ciasta dostanie się więcej ciepła i twoje babeczki bardziej urosną - będą mieć do tego przestrzeń.
Trik potwierdza zasadę, że najprostsze pomysły są najskuteczniejsze. Blogerka zdradza jeszcze jedną tajemnicę - papilotki na babeczki wypełnia tylko w 3/4 ciastem. Dzięki temu uzyskuje podobnej wielkości muffiny, które mają szansę w całości się przepiec i wyrosnąć - nie są bowiem za ciężkie. Warto więc sprawdzić ten sposób w kuchni. Dzięki niemu będziemy mogli cieszyć się dużymi, puszystymi i przepysznymi babeczkami. Takie muffinki mogą zrobić furorę na imprezach lub spotkaniach rodzinnych.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.