Banalne triki, dzięki którym twoje muffinki będą jeszcze lepsze i większe. Wyjdą smaczniejsze niż z cukierni

Twoje muffinki wychodzą niskie i wyglądają mało apetycznie? Nic straconego. Istnieją bardzo proste triki, które sprawią, że pozbędziesz się tego problemu raz na zawsze. Blogerka Sarah Crawford, która prowadzi blog Broma Bakery, wyjaśnia, co należy zrobić.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Haps Muffiny sernikowo-kakaowe

Muffinki z owocami to deser idealny. Robi się je szybko i łatwo, a połączenie słodkiego ciasta i owoców doskonale ze sobą współgra. Często jednak zdarza się, że nasze babeczki nie do końca wyglądają tak, jak byśmy chcieli. Co należy zrobić w takiej sytuacji? Z pomocą przychodzi blogerka kulinarna Sarah Crawford, która ma bardzo duże doświadczenie w pieczeniu najróżniejszych ciast i ciasteczek.

Ciasto na omlety (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na omlet zebrę. Wyjątkowa wersja popularnego dania w dwóch kolorach

Chcesz, by muffinki były większe? Blogerka ma na to sposób

Okazuje się, że przepis na muffiny można wynieść na wyższy poziom i sprawić, że deser będzie jeszcze lepszy. Sarah Crawford, która prowadzi bloga Broma Bakery, podzieliła się z obserwatorami interesującym pomysłem. Na swoim Instagramie opublikowała film, w którym omawia pewien pomocny przy pieczeniu trik.

 

Nie trzeba nic dodawać ani kombinować ze składnikami. Wystarczy, że na blaszce do pieczenia babeczek z otworami na papilotki wypełnisz papierem co drugi z nich, pozostawiając pustą przestrzeń między babeczkami. Co to oznacza? Jeśli na twojej blasze jest 12 miejsc na muffiny, wypełnij papierem tylko sześć z nich. Blogerka tłumaczy to w ten sposób:

Wypełnij papilotkami tylko połowę foremek. To sprawi, że do ciasta dostanie się więcej ciepła i twoje babeczki bardziej urosną - będą mieć do tego przestrzeń.

Trik potwierdza zasadę, że najprostsze pomysły są najskuteczniejsze. Blogerka zdradza jeszcze jedną tajemnicę - papilotki na babeczki wypełnia tylko w 3/4 ciastem. Dzięki temu uzyskuje podobnej wielkości muffiny, które mają szansę w całości się przepiec i wyrosnąć - nie są bowiem za ciężkie. Warto więc sprawdzić ten sposób w kuchni. Dzięki niemu będziemy mogli cieszyć się dużymi, puszystymi i przepysznymi babeczkami. Takie muffinki mogą zrobić furorę na imprezach lub spotkaniach rodzinnych. 

Pyszne placuszki twarogowePlacki twarogowe, czyli śniadanie w 5 minut. Jeden składnik sprawi, że będą kremowe

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: