Paprykarz - przepis na smarowidło, któremu się nie oprzesz. Podpowiadamy, która ryba najlepsza

Każdy miłośnik ryb potwierdzi tezę, że kanapki z paprykarzem są pyszne. Owszem, są, ale mogą być superpyszne, jeśli zrobisz paprykarz samodzielnie. Przepis na domowy paprykarz jest banalny, ale najważniejsza jest oczywiście ryba. Podpowiemy, jaka ryba w paprykarzu sprawdzi się najlepiej, wcale nie musi to być makrela.

Więcej przepisów na dodatki do kanapek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Paprykarz to jedna z naszych ulubionych opcji, jeśli chodzi o dodatki do chleba. Znam także tak wielkich sympatyków tej pasty, że to w zasadzie chleb bywa dodatkiem do paprykarzu. Najczęściej są to osoby, które robią paprykarz samodzielnie, a taki naprawdę jest przepyszny. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najlepszy domowy paprykarz.

Nie jest tajemnicą, że kluczem do wybitnego smaku jest ryba - najczęściej używamy wędzonej makreli, bo jest stosunkowo tania i łatwo dostępna. Jest także niestety dość tłusta, co może niekorzystnie wpływać na nasze samopoczucie po zjedzeniu. Jakiej ryby w takim razie użyć do paprykarzu? Tutaj możliwości jest wiele - począwszy od tuńczyka z puszki w sosie własnym, po niedojedzony filet z wczorajszego obiadu.

Ale skoro paprykarz ma być przepyszny, to ryba także musi być pyszna. I tutaj warto dobrze rozejrzeć się po półkach sklepowych, bowiem numerem jeden w przygotowaniach past rybnych jest wędzony morszczuk i karmazyn. Mięso tych ryb jest delikatne, dość zwarte i zawiera całe mnóstwo witamin. Nie będzie tak tłuste, jak wędzona makrela czy pstrąg, dlatego też należy je bardziej rozdrobnić podczas przygotowywania paprykarzu. Te ryby z łatwością dostępne są w marketach oraz sklepach rybnych. Jeśli już uda ci się je kupić, możemy zaczynać przygotowanie pysznego, domowego paprykarzu.

Zapiekanka makaronowaZapiekanka makaronowa z kurczakiem - przepis. Gwarancja smaku to połączenie dwóch serów

Paprykarz - przepis na domową pastę

Potrzebne składniki:

  • ok. 600 g wędzonej ryby (morszczuk, karmazyn lub inne niezbyt tłusta ryba)
  • 200 g ryżu krótkoziarnistego
  • 250 ml lekkiego bulionu warzywnego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • koncentrat pomidorowy
  • olej roślinny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Paprykarz domowy - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ryb. Zdejmij z nich skórę i dokładnie obierz mięso z ości. Rybę przełóż do miski i za pomocą widelca lub ręcznie, poszarp na małe kawałki.
  2. W osolonej wodzie ugotuj ryż. Powinien być ugotowany na sypko (al dente). Następnie odcedź i ostudź.
  3. W szerokim garnku lub na dużej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Dodaj drobno posiekane cebule i podsmażaj, aż się zeszklą. Ważne, żeby smażyły się na niewielkiej mocy palnika. Do zeszklonej cebuli dodaj marchewkę startą na tarce o jarzynowych oczkach. Dodaj 4-5 łyżek koncentratu i podsmażaj całość, aż marchewka nieco zmięknie. 
  4. Następnie wlej na patelnię gorący bulion i na średniej mocy palnika duś całość przez ok. 15 min. Po tym czasie dodaj rybę oraz ryż i dokładnie całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. 

BiszkoptPrzepis na biszkopt z sześciu jaj. Wyjdzie puszysty, jeśli dodasz ten składnik

Tak przygotowany paprykarz wspaniale smakuje na ciepło, na zimno, solo lub na kanapkach. Jeśli lubisz domowe pasty do chleba, musisz koniecznie wypróbować ten przepis - zachwyt gwarantowany. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: