Paprykarz - przepis na smarowidło, któremu się nie oprzesz. Podpowiadamy, która ryba najlepsza

Każdy miłośnik ryb potwierdzi tezę, że kanapki z paprykarzem są pyszne. Owszem, są, ale mogą być superpyszne, jeśli zrobisz paprykarz samodzielnie. Przepis na domowy paprykarz jest banalny, ale najważniejsza jest oczywiście ryba. Podpowiemy, jaka ryba w paprykarzu sprawdzi się najlepiej, wcale nie musi to być makrela.

Więcej przepisów na dodatki do kanapek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Paprykarz to jedna z naszych ulubionych opcji, jeśli chodzi o dodatki do chleba. Znam także tak wielkich sympatyków tej pasty, że to w zasadzie chleb bywa dodatkiem do paprykarzu. Najczęściej są to osoby, które robią paprykarz samodzielnie, a taki naprawdę jest przepyszny. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najlepszy domowy paprykarz.

Nie jest tajemnicą, że kluczem do wybitnego smaku jest ryba - najczęściej używamy wędzonej makreli, bo jest stosunkowo tania i łatwo dostępna. Jest także niestety dość tłusta, co może niekorzystnie wpływać na nasze samopoczucie po zjedzeniu. Jakiej ryby w takim razie użyć do paprykarzu? Tutaj możliwości jest wiele - począwszy od tuńczyka z puszki w sosie własnym, po niedojedzony filet z wczorajszego obiadu.

Ale skoro paprykarz ma być przepyszny, to ryba także musi być pyszna. I tutaj warto dobrze rozejrzeć się po półkach sklepowych, bowiem numerem jeden w przygotowaniach past rybnych jest wędzony morszczuk i karmazyn. Mięso tych ryb jest delikatne, dość zwarte i zawiera całe mnóstwo witamin. Nie będzie tak tłuste, jak wędzona makrela czy pstrąg, dlatego też należy je bardziej rozdrobnić podczas przygotowywania paprykarzu. Te ryby z łatwością dostępne są w marketach oraz sklepach rybnych. Jeśli już uda ci się je kupić, możemy zaczynać przygotowanie pysznego, domowego paprykarzu.

Paprykarz - przepis na domową pastę

Potrzebne składniki:

  • ok. 600 g wędzonej ryby (morszczuk, karmazyn lub inne niezbyt tłusta ryba)
  • 200 g ryżu krótkoziarnistego
  • 250 ml lekkiego bulionu warzywnego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • koncentrat pomidorowy
  • olej roślinny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Paprykarz domowy - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ryb. Zdejmij z nich skórę i dokładnie obierz mięso z ości. Rybę przełóż do miski i za pomocą widelca lub ręcznie, poszarp na małe kawałki.
  2. W osolonej wodzie ugotuj ryż. Powinien być ugotowany na sypko (al dente). Następnie odcedź i ostudź.
  3. W szerokim garnku lub na dużej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Dodaj drobno posiekane cebule i podsmażaj, aż się zeszklą. Ważne, żeby smażyły się na niewielkiej mocy palnika. Do zeszklonej cebuli dodaj marchewkę startą na tarce o jarzynowych oczkach. Dodaj 4-5 łyżek koncentratu i podsmażaj całość, aż marchewka nieco zmięknie. 
  4. Następnie wlej na patelnię gorący bulion i na średniej mocy palnika duś całość przez ok. 15 min. Po tym czasie dodaj rybę oraz ryż i dokładnie całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. 

Tak przygotowany paprykarz wspaniale smakuje na ciepło, na zimno, solo lub na kanapkach. Jeśli lubisz domowe pasty do chleba, musisz koniecznie wypróbować ten przepis - zachwyt gwarantowany. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.