Torcik bez pieczenia, czyli cytrynowo-migdałowa rozpusta. Goście padną z zachwytu

Torcik bez pieczenia to świetna opcja, jeśli nie narzekasz na nadmiar czasu lub spodziewasz się niebawem gości, których chcesz poczęstować czymś innym niż tradycyjnym sernikiem. Ten pyszny, cytrynowo-migdałowy torcik bez pieczenia zrobi furorę, a ty wcale nie napracujesz się podczas przygotowań.

Więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Torcik bez pieczenia to ciasto, które ma szansę stać się hitem tegorocznej Wielkanocy. Nie dość, że jego przygotowanie nie jest skomplikowane, to na pewno zaskoczy wszystkich gości nietuzinkowym smakiem. Lubisz ciasta, ale już przejadły ci się serniki i szarlotki? Torcik bez pieczenia o smaku cytrynowo-migdałowym powali na kolana każdego, kto go spróbuje.

Torcik cytrynowo-migdałowy:

Potrzebne składniki

  • 250 g jasnych biszkoptów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 120 ml wody
  • 600 ml śmietanki 30 proc (powinna być dobrze schłodzona)
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie fixu do śmietany
  • 60 g masła
  • ok. 30 g płatków migdałowych
  • 2 cytryny (z obu otarta skórka i wyciśnięty sok)
  • 3 jajka (1 całe i 2 żółtka)
  • 100 g cukru
  • do ozdoby: płatki migdałowe, owoce

Torcik bez pieczenia - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania kremu/ponczu cytrynowego, w którym będziesz moczyć biszkopty. Zetrzyj skórkę z dwóch cytryn i wyciśnij z nich sok. Do małego garnka lub rondelka dodaj masło, wlej sok i z skórkę z cytryny oraz cukier. Na niewielkim ogniu doprowadź do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Ważne, żeby cukier dokładnie się rozpuścił, a masło nie zaczęło zbyt mocno wrzeć. Następnie pozostaw na chwilę, by nieco ostygło.
  2. Przygotuj miseczkę i wbij do niej całe jajko i dodaj dwa żółtka. Następnie ubij je rózgą lub mikserem i cały czas miksując, cienką strużką wlewaj ciepłe masło z cukrem i dokładnie wymieszaj całość (możesz użyć miksera na małych obrotach). Powstałą masę ponownie przelej do rondelka i na niewielkim ogniu zagotuj, cały czas mieszając. Kiedy uzyskasz konsystencję przypominającą  rzadki budyń, zestaw rondelek z ognia.
  3. Rondelek z kremem dokładnie przykryj folią do żywności i pozostaw do ostygnięcia. Następnie odłóż krem/poncz do lodówki na kilka godzin, by stężał. Możesz śmiało zostawić go na całą noc.
  4. Na zimną i suchą patelnię wysyp płatki migdałowe i podpraż je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie spaliły. Następnie odłóż je na bok.
  5. Teraz przygotuj pyszny krem śmietankowy. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i fix. Ubij całość na puszystą masę i stopniowo dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując.
  6. Przygotuj tortownicę i spód wyłóż papierem. Wyjmij poncz z lodówki i namocz w nim biszkopty. Na dnie tortownicy układaj nasączone ponczem biszkopty jeden obok drugiego. Następnie wyłóż na nie 1/3 kremu śmietankowego oraz 1/3 podprażonych płatków migdałowych. Następnie połóż kolejną warstwę biszkoptów, krem i płatki, podobnie postąp z trzecią warstwą. 
  7. Ostatnią warstwę ciasta obficie posyp płatkami migdałowymi. Następnie przenieś torcik do lodówki na nie mniej niż 6 godzin, by krem stężał, a smaki się przeniknęły. Następnego dnia, torcik można podawać.

Taki torcik to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jeśli nie masz pomysłu, czym zaskoczyć wielkanocnych gości, koniecznie wypróbuj ten przepis na torcik bez pieczenia. Gwarantujemy, że zrobi prawdziwą furorę. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA