Przepis na ciasto czekoladowe w sam raz do kawy. Jest proste i dobre na "ostatnią chwilę"

Potrzebujecie jakiegoś szybkiego I prostego smakołyku do kawy? Nasza propozycja to ciasto czekoladowe. Robi się je szybko i prosto, a do tego będzie smakowało każdemu. Sprawdźcie sami!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Jeśli trafiliście tu w poszukiwaniu jakiegoś pomysłu na deser, to dobrze. Przedstawiamy wam proste i szybkie w wykonaniu ciasto czekoladowe. Naprawdę czekoladowe - zawiera w sobie prawdziwą czekoladę. Przekonajcie się sami!

Zobacz wideo Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem

Przepis na ciasto czekoladowe - składniki

Do tego ciasta będziesz potrzebować:

  • masło - 120 g,
  • czekolada (możesz wziąć mleczną i gorzką naraz) - 150 g,
  • mleko - 100 ml,
  • jajka - 3 sztuki,
  • cukier - 200 g,
  • mąka - 250 g,
  • kakao - 2 łyżki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.

Polewa czekoladowa:

  • czekolada gorzka - 100 g,
  • masło - 2 łyżki.

Przepis na ciasto czekoladowe - przygotowanie

Przygotowanie ciasta czekoladowego wygląda następująco:

  1. Masło i czekoladę rozpuść w rondelku na małym ogniu i zostaw do ostygnięcia;
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na gładką i puszystą masę;
  3. Do masy jajecznej dodaj płynną czekoladę (ostudzoną), mąkę, kakao i proszek do pieczenia;
  4. Wymieszaj wszystko do momentu połączenia się składników;
  5. Gotowe ciasto przełóż do formy i piecz w temperaturze 180 C do tzw. suchego patyczka;
  6. Gdy ciasto będzie gotowe, zrób polewę - rozpuść masło i czekoladę na gładką masę;

Polewą ozdób ciasto. Gotowe!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.