Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli trafiliście tu w poszukiwaniu jakiegoś pomysłu na deser, to dobrze. Przedstawiamy wam proste i szybkie w wykonaniu ciasto czekoladowe. Naprawdę czekoladowe - zawiera w sobie prawdziwą czekoladę. Przekonajcie się sami!
Zobacz wideo Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem
Przepis na ciasto czekoladowe - składniki
Do tego ciasta będziesz potrzebować:
- masło - 120 g,
- czekolada (możesz wziąć mleczną i gorzką naraz) - 150 g,
- mleko - 100 ml,
- jajka - 3 sztuki,
- cukier - 200 g,
- mąka - 250 g,
- kakao - 2 łyżki,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.
Polewa czekoladowa:
- czekolada gorzka - 100 g,
- masło - 2 łyżki.
Przepis na ciasto czekoladowe - przygotowanie
Przygotowanie ciasta czekoladowego wygląda następująco:
- Masło i czekoladę rozpuść w rondelku na małym ogniu i zostaw do ostygnięcia;
- Jajka zmiksuj z cukrem na gładką i puszystą masę;
- Do masy jajecznej dodaj płynną czekoladę (ostudzoną), mąkę, kakao i proszek do pieczenia;
- Wymieszaj wszystko do momentu połączenia się składników;
- Gotowe ciasto przełóż do formy i piecz w temperaturze 180 C do tzw. suchego patyczka;
- Gdy ciasto będzie gotowe, zrób polewę - rozpuść masło i czekoladę na gładką masę;
Polewą ozdób ciasto. Gotowe!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.