Ciasto czekoladowe z malinami. Prosty przepis na ciasto czekoladowe jak u babci

Ciasto czekoladowe z malinami to smak dzieciństwa. Czy jego przygotowanie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać? Absolutnie nie. Mamy dziś dla was prosty przepis na ciasto czekoladowe, które przygotujesz w mgnieniu oka!

Nic tak nie wywołuje wspomnień z dzieciństwa jak idealnie czekoladowe ciasto z nutką kwaskowatej maliny. To właśnie ono stało się symbolem beztroskich lat i na zawsze zapadło w naszej pamięci jako najsmaczniejsza rzecz na świecie. Przepis na ciasto czekoladowe może być jednak szybki i prosty. Oto tajna receptura wyciągnięta prosto z babcinego notatnika

Zobacz wideo Murzynek, czyli najprostsze ciasto na świecie

Ciasto czekoladowe z malinami w kilka minut. Porosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe naszego dzieciństwa

Ciasto czekoladowe z malinami. Składniki:

  • 80 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 250 g malin

Ciasto czekoladowe z malinami. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni C. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż na jej dnie papier do pieczenia.

Do rondelka włóż masło, dodaj połamaną na kostki czekoladę i grzej na małym ogniu, nieustannie mieszając. Odstaw z ognia i poczekaj, aż masa troszkę przestygnie. Następnie dodaj do niej jajka oraz mleko i wymieszaj trzepaczką rózgową aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do oddzielnej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej do mąki masę czekoladową i delikatnie mieszaj do połączenia składników. Surowa masa nie może być widoczna. Do całości dodaj maliny i znowu delikatnie wszystko przemieszaj.

Wyłóż wszystko do formy, wyrównaj wierzch i dosyp na niego jeszcze kilka garści malin. Pamiętaj, że trzeba je lekko powciskać w masę. Po tym kroku włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka.

Ciasto czekoladowe z malinami. Z czym je podawać?

Ciasto czekoladowe jest bardzo słodkie już samo w sobie, ale jeśli uważasz, że bez odpowiedniej polewy będzie zbyt suche, możesz pokusić się o stworzenie dodatkowo polewy z białej lub ciemnej czekolady. Możesz wykorzystać do tego gotowe tabliczki, które rozpuścisz w kąpieli wodnej. Świetnie sprawdzi się także posypanie wierzchu cukrem pudrem. Samo podanie możemy wzbogacić o domowy, kwaskowaty sorbet malinowy z nutką świeżej mięty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.