Nic tak nie wywołuje wspomnień z dzieciństwa jak idealnie czekoladowe ciasto z nutką kwaskowatej maliny. To właśnie ono stało się symbolem beztroskich lat i na zawsze zapadło w naszej pamięci jako najsmaczniejsza rzecz na świecie. Przepis na ciasto czekoladowe może być jednak szybki i prosty. Oto tajna receptura wyciągnięta prosto z babcinego notatnika
Ciasto czekoladowe z malinami. Składniki:
Ciasto czekoladowe z malinami. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni C. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż na jej dnie papier do pieczenia.
Do rondelka włóż masło, dodaj połamaną na kostki czekoladę i grzej na małym ogniu, nieustannie mieszając. Odstaw z ognia i poczekaj, aż masa troszkę przestygnie. Następnie dodaj do niej jajka oraz mleko i wymieszaj trzepaczką rózgową aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do oddzielnej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej do mąki masę czekoladową i delikatnie mieszaj do połączenia składników. Surowa masa nie może być widoczna. Do całości dodaj maliny i znowu delikatnie wszystko przemieszaj.
Wyłóż wszystko do formy, wyrównaj wierzch i dosyp na niego jeszcze kilka garści malin. Pamiętaj, że trzeba je lekko powciskać w masę. Po tym kroku włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto czekoladowe jest bardzo słodkie już samo w sobie, ale jeśli uważasz, że bez odpowiedniej polewy będzie zbyt suche, możesz pokusić się o stworzenie dodatkowo polewy z białej lub ciemnej czekolady. Możesz wykorzystać do tego gotowe tabliczki, które rozpuścisz w kąpieli wodnej. Świetnie sprawdzi się także posypanie wierzchu cukrem pudrem. Samo podanie możemy wzbogacić o domowy, kwaskowaty sorbet malinowy z nutką świeżej mięty.