Zupa solferino, czyli pomidorówka po włosku. Podrasujesz ją dodatkiem konkretnego sera

Zupa solferino to przepyszna i aromatyczna włoska zupa, trochę podobna do naszej pomidorowej, ale z dodatkowymi składnikami. Jej przygotowanie jest banalne i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Podana na talerzu i posypana startą mozzarellą skradnie niejedno serce.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa solferino to włoski odpowiednik naszej pomidorowej, ale nieco podrasowany. Dodatek groszku, ziemniaków oraz podsmażonej cebuli sprawia, że zupa jest sycącą i pożywna a dodatek mozzarelli nadaje smaku głębi. Szukasz pomysłu na obiad, który na długo zostanie w pamięci? Zupa solferino poleca się z całego serca.

Pasztet na Wielkanoc? Obowiązkowo! Ale niekoniecznie z mięsaPasztet wielkanocny z jajek - proste i pyszne danie na świąteczny stół

Zupa Solferino - przepis

Składniki:

  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 niewielki por
  • 1 cebula
  • ser mozzarella
  • śmietana 18 proc
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa lub masło do smażenia

Zupa solferino - sposób wykonania

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do bulionu. Gotuj, aż będą miękkie.
  2. Cebulę i pora posiekaj i zeszklij na odrobinie masła lub oliwy. Następnie dodaj do zupy.
  3. Groszek odsącz z zalewy i połowę zmiksuj na papkę, następnie dodaj papkę oraz groszek do garnka z zupą.
  4. Gotującą się zupę zalej passatą pomidorową i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. 
  5. Gorącą zupę wlej na talerze i posyp obficie startą mozzarellą. Najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami.

Żurek poleca się na co dzień i na WielkanocŻurek wielkanocny Ani Starmach - przepis idealny na Wielkanoc

Taka zupa to ciekawa odmiana dla znanej pomidorówki. Jeśli lubisz kuchnię włoską, a twoja rodzina lubi klasyki, to połączenie przypadnie go gustu wszystkim. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: