Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Wielkanoc nie może się obyć bez pasztetu. A gdyby zrobić wersję wegetariańską i pasztet bezmięsny? Przepis na niego jest prosty i (co istotne) nie wymaga wielu składników. Przekonajcie się sami. Przedstawiamy przepis na... pasztet z jajek.
Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]
Przepis na pasztet wielkanocny z jajek. Składniki
Do jajecznej wersji pasztetu będziesz potrzebować poniższych składników:
- jajka ugotowane na twardo - tyle, ile zmieści się w twojej blasze,
- jajka surowe - nie więcej niż wynosi połowa tych na twardo,
- jogurt lub śmietana - 200 g,
- bułka tarta - nie więcej niż pół szklanki,
- cebula - 1 - 2 sztuki,
- przyprawy - sól, pieprz, czosnek, musztarda, zielenina (natka pietruszki, szczypiorek) etc.
Sposób przygotowania pasztetu z jajek jest prosty. Poniżej dokładna instrukcja
Jak z wyżej wymienionych składników zrobić jajeczny pasztet? Bardzo prosto. Oto dokładny przepis:
- Jajka na twardo zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę (i ewentualnie czosnek) zeszklij na tłuszczu;
- Połącz w misce starte jajka na twardo, jajka surowe, zeszkloną cebulę z czosnkiem i przyprawami;
- Do masy dodaj śmietanę lub jogurt i 2 łyżki oleju. Wymieszaj dokładnie;
- Formę do pieczenia natłuść i posyp bułką tartą;
- Masę jajeczną przełóż do formy i piecz w temperaturze 180 st. C. przez ok. godzinę;
- Pasztet wielkanocny podawaj pokrojony w grube plastry. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.