Pasztet wielkanocny z jajek. Proste i pyszne danie, które zrobisz z zaledwie kilku składników

Pasztet wielkanocny z jajek to pyszne danie bez grama mięsa. To idealne danie na wielkanocny stół także dla wegetarian. Przygotowanie pasztetu wielkanocnego nie jest trudne, a dodatkowo do jego zrobienia potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Jakich?

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Wielkanoc nie może się obyć bez pasztetu. A gdyby zrobić wersję wegetariańską i pasztet bezmięsny? Przepis  na niego jest prosty i (co istotne) nie wymaga wielu składników. Przekonajcie się sami. Przedstawiamy przepis na... pasztet z jajek.

Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Pasztet na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjnePasztet na Wielkanoc - z czym go się je i co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Przepis na pasztet wielkanocny z jajek. Składniki

Do jajecznej wersji pasztetu będziesz potrzebować poniższych składników:

  • jajka ugotowane na twardo - tyle, ile zmieści się w twojej blasze,
  • jajka surowe - nie więcej niż wynosi połowa tych na twardo,
  • jogurt lub śmietana - 200 g,
  • bułka tarta - nie więcej niż pół szklanki,
  • cebula - 1 - 2 sztuki,
  • przyprawy - sól, pieprz, czosnek, musztarda, zielenina (natka pietruszki, szczypiorek) etc.

Pasztet na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjnePasztet na Wielkanoc - potrawa uważana za sprawdzian umiejętności kucharza

Sposób przygotowania pasztetu z jajek jest prosty. Poniżej dokładna instrukcja

Jak z wyżej wymienionych składników zrobić jajeczny pasztet? Bardzo prosto. Oto dokładny przepis:

  1. Jajka na twardo zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Cebulę (i ewentualnie czosnek) zeszklij na tłuszczu;
  3. Połącz w misce starte jajka na twardo, jajka surowe, zeszkloną cebulę z czosnkiem i przyprawami;
  4. Do masy dodaj śmietanę lub jogurt i 2 łyżki oleju. Wymieszaj dokładnie;
  5. Formę do pieczenia natłuść i posyp bułką tartą;
  6. Masę jajeczną przełóż do formy i piecz w temperaturze 180 st. C. przez ok. godzinę;
  7. Pasztet wielkanocny podawaj pokrojony w grube plastry. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc