Warzywna sałatka meksykańska. Postny, wegetariański pomysł na sycący i pyszny posiłek

Sałatka meksykańska to klasyka dań warzywnych. Bardzo szybko i łatwo się ją robi, a do tego jest bardzo sycąca i zdrowa. Przedstawiamy przepis na to pożywne wege danie. Jest w sam raz na Wielki Post. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Miłośnicy dań warzywnych będą zadowoleni z naszej w pełni warzywnej propozycji na sałatkę meksykańską. Co prawda wymaga ona nieco większej liczby składników, ale za to bardzo szybko się ją robi. Przekonajcie się sami.

Do sałatki meksykańskiej potrzeba kilku ważnych składników. Oto ich lista

Jeśli chcesz przygotować tę warzywną sałatkę, potrzebujesz poniższych produktów:

Sałatka:

  • por (biała część), 
  • kukurydza - puszka,
  • czerwona fasola - puszka,
  • papryka (czerwona),
  • ananas (kawałki) - szklanka,
  • ser żółty - kawałek (ok. 20 dkg).

Sos:

  • śmietana kwaśna - 2 - 3 łyżki,
  • majonez - 2 - 3 łyżki,
  • przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka), sól i pieprz.

Jak zrobić meksykańską sałatkę? W zaledwie kilku prostych krokach

Przygotowanie tej pysznej sałatki jest bardzo szybkie i składa się z następujących etapów:

  1. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy. Ananasa również odsącz i pokrój (o ile trzeba);
  2. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Pora też umyj, po czym pokrój w półplasterki;
  3. Ser również pokrój w kostkę (lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach);
  4. Wymieszaj ser, ananasa i warzywa;
  5. Zrób sos mieszając majonez ze śmietaną i przyprawami;
  6. Wymieszaj sos z pozostałymi składnikami;
  7. Podawaj od razu, najlepiej z nachos, tacos lub plackami tortilli. 

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.