Sałatka nicejska to eksplozja witamin, smaków i kolorów. Przygotuj ją na święta i zaskocz domowników

Sałatka nicejska to jedna najpopularniejszych sałatek pochodzących z Francji. Śmiało może zyskać miano pełnowartościowego posiłku - jest syta, smaczna i jednocześnie bardzo zdrowa. Znakomicie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub wyborny obiad, a także zdrowy lunch. Przepis śmiało możesz przygotować na Wielkanoc - efekt jest gwarantowany.

Więcej przepisów na sałatki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sałatka nicejska to danie, które możesz przygotować na wiele okazji. Świetnie smakuje i pięknie się prezentuje na stole. Jest też bardzo proste w wykonaniu, chociaż wymaga sporej ilości składników. Jeśli nie znasz przepisu na sałatkę nicejską, koniecznie go wypróbuj, w nadchodzące święta wielkanocne.

Sałatka nicejskaSałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Więcej przepisów na dania kuchni francuskiej znajdziesz w naszym artykule: Francuska zupa cebulowa - przepis dobry dla cierpliwych. Smak i przepyszny dodatek robią wrażenie

Sałatka nicejska - jak ją przygotować?

Sałatka nicejska to z pewnością najpopularniejsza sałatka pochodzenia francuskiego. Istnieje wiele wariacji tego przepisu, a lista składników na pierwszy rzut oka może wydawać się bardzo długa. Jednak wszystkie produkty okazują się niezbędne, a ich połączenie przynosi niesamowitą ucztę dla podniebienia. Poza tym sałatka dostarcza ogromnej ilości witamin, smaków i kolorów. Dla osób, które nigdy wcześniej jej nie jadły i nie przygotowywały tego przepisu, poleca się zacząć od spróbowania klasycznej wersji. Składa się głównie z surowych warzyw, ryby, jajka i delikatnego sosu. Całość warto doprawić świeżymi ziołami, które uwydatnią smak sałatki. 

Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Sałatka nicejska - przepis na klasyczną wersję

Składniki:

  • sałata rzymska,
  • 100 g fasolki szparagowej,
  • szalotka lub zwykła cebula cukrowa,
  • cebula dymka,
  • 2 jajka,
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym ,
  • 2-3 fileciki anchois,
  • 50 ml oliwy ,
  • 35 ml soku z cytryny,
  • łyżka miodu,
  • łyżka wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść kiełków groszku,
  • garść świeżych liści bazylii.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki najlepiej wcześniej przygotować - to ułatwi i przyśpieszy nam pracę. 

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Następnie podgotowujemy fasolkę we wrzątku z dodatkiem soli. Można też ją delikatnie podsmażyć na patelni.
  2. Przygotowujemy sos - łączymy miód z oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy drobno pokrojone anchois, sól, pieprz i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Sałatę dokładnie myjemy i rwiemy liście na mniejsze kawałki, które przekładamy do miski lub układamy na talerzu - w zależności od tego, jak chcemy podać sałatkę.
  4. Do sałaty dodajemy kiełki groszku, pokrojoną w pióra szalotkę i fasolkę. Dodajemy pokrojone na połówki jajka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i nakładamy na sałatę.
  5. Całość poozdabiamy świeżymi listkami bazylii i polewamy sosem.
  6. Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: