Czy można jeść surowe buraki? Czy to zdrowe, a przede wszystkim - bezpieczne? Rozwiewamy wątpliwości

Buraki są jedzone przede wszystkim w wersji ugotowanej, jednak niektórzy nawołują do jedzenia ich na surowo. Czy można jeść surowe buraki? Czy to na pewno zdrowe i bezpieczne? Wyjaśniamy!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Warzywa korzeniowe są jednymi z najpopularniejszych w Polsce. Jedne z nich należy bezwzględnie gotować dla bezpieczeństwa (chociażby uwielbiane ziemniaki), inne z powodzeniem można jeść na surowo. Jak to jest z burakami? Gotować czy nie? Czy można je jeść na surowo? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości!

Zobacz wideo Czy sok z buraka zapobiega białaczce? [NaZdrowie]

Czy można jeść surowe buraki? Czy to zdrowe? 

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, buraki można jeść na surowo. Nawet więcej! Wręcz powinno się je jeść w naturalnej formie, bez obróbki cieplnej. Tylko są pewne zastrzeżenia:

  • surowe buraki są twarde i mają ziemisty smak, więc nie każdemu posmakują od razu,
  • zawierają dużo szczawianów, więc nie powinny ich jeść osoby z kamicą nerkową, reumatyzmem czy dną moczanową.

Ale co do zasady, to buraki są jadalne i zdrowe na surowo. Zawierają mnóstwo minerałów i witamin, m.in.

  • żelazo,
  • magnez,
  • miedź,
  • potas,
  • cynk,
  • kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy,
  • witaminy A, C, E, K oraz z grupy B,
  • flawonoidy, np. antocyjany,
  • polifenole,
  • karotenoidy,
  • betaniny.

Co za tym idzie, surowe buraki mają dobry wpływ na nasz organizm:

  • na krew - pobudzają tworzenie czerwonych krwinek i regulują ciśnienie,
  • regulują cholesterol, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi miażdżycy,
  • chronią serce przed zawałem i mózg przed udarem,
  • zwiększają szansę na uniknięcie nowotworów,
  • są przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
  • wzmacniają odporność,
  • przyspieszają metabolizm, dzięki czemu pomagają schudnąć,
  • poprawiają stan mięśni, skóry i włosów,
  • oczyszczają organizm z toksyn.

Zdrowotne właściwości buraków sprawiają, że poleca je się kobietom w ciąży (mają dobry wpływ na płód) oraz tym, które przechodzą menopauzę (buraki łagodzą objawy).

Jak jeść surowe buraki? 

Surowe buraki można spożywać na wiele sposobów, ale najpopularniejsze są trzy:

  • pokrojone w plasterki/słupki i moczone w sosach,
  • w postaci soków (świeżo wyciśniętych z surowych buraków)
  • jako część koktajli warzywnych. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.