Zupa jarzynowa nie musi być nudna. Żeby ją podkręcić, potrzebna będzie patelnia

Zupa jarzynowa sprawdza się na szybki obiad, kiedy zmęczeni wracamy z pracy, a wypadałoby nakarmić rodzinę czymś ciepłym i pożywnym. Lubimy ją za smak i prostotę wykonania, ale jeden prosty trik może pogłębić smak tej, wydawałoby się niepozornej, zupy. O co chodzi? O podsmażenie warzyw.

Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa jarzynowa na maśle to obiad, który pokocha cała twoja rodzina, a ty najbardziej - rach ciach i gotowe. Przepis jest bardzo prosty, a zupa jarzynowa najlepiej smakuje przecież wiosną. Nie zwlekajmy zatem, zapraszamy do przepisu na zupę jarzynową w wersji z masłem. 

Zupa jarzynowa - przepis

Podane składniki możesz dowolnie zamieniać i zmieniać proporcje, na takie, które najbardziej ci odpowiadają.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • garść brukselek
  • kilka różyczek kalafiora (może być mrożony)
  • 3- 4 ziemniaki
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub koperek
  • opcjonalnie: suszony lubczyk
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta curry
  • śmietanka 30 proc.
  • masło

Zupa jarzynowa - jak ją zrobić?

  1. Zacznij od przygotowania i obrania warzyw. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz pokroić je także w cienkie talarki. Ziemniaki pokrój w kostkę, pora pokrój w krążki, cebulę posiekaj w średnią kostkę a brukselkę przekrój na pół.
  2. Przygotuj dużą patelnię i rozgrzej na niej czubatą łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj pora i ziemniaki. Przesmażaj chwilę, a kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj pozostałe warzywa. Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek. Podsmażaj, aż utworzy się naturalny bulion.
  3. Zawartość patelni przełóż do garnka i zalej warzywa wrzątkiem. Dodaj mrożonego kalafiora, ziele angielskie i kilka kulek ziela angielskiego. Na niewielkim ogniu gotuj całość przez ok. 25-30 minut.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj zahartowana śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz płaską łyżeczką curry. Zupę podawaj gorącą, udekorowaną ulubioną zieleniną.

Wskazówka: By zupa była bardziej pożywna i sycąca, można podawać ją z ryżem. Jeśli jednak lubisz gęste, zawiesiste zupy, po prostu zblenduj ją na gładki krem i podawaj z ziołowymi grzankami - to dopiero niebo w gębie!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.