Makaron z kurczakiem i pieczarkami, czyli pyszny obiad dla zabieganych. 20 minut i gotowe

Makaron z kurczakiem i pieczarkami to świetna propozycja na obiad lub lunch, kiedy mamy ochotę na coś smacznego, ale nasz grafik jest mocno napięty. Ten pyszny, kremowy makaron zrobisz w 20 minut, a dodatek chili świetnie przełamie delikatny smak dania i nada mu nieco zadziorności.

Więcej przepisów na szybkie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Makaron z kurczakiem i pieczarkami smakuje zarówno młodszym jak i starszym. Jego przygotowanie jest banalne i nie zajmie więcej niż 20 minut, dlatego świetnie sprawdzi się jako szybki obiad podczas intensywnego dnia. Co należy dodać, by podrasować smak dania? Pieczarki bardzo lubią się ze szpinakiem, a dodatek chili podkręci delikatny, kremowy sos. Zapraszamy do prostego przepisu na makaron, który powinien znać każdy zabiegany pasjonat domowych obiadów.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - szybki obiad dla zabieganych

Potrzebne składniki:

  • ok. 200 g makaronu (polecam penne, ale możesz użyć dowolnego)
  • 1 większy filet z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 130 ml śmietanki 30 proc
  • sól, pieprz, suszone oregano, chili
  • masło i oliwa do smażenia

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - sposób wykonania:

  1. W większym garnku wstaw wodę na makaron. Jak zacznie wrzeć, dodaj sól, łyżkę oleju i ugotuj makaron al dente.
  2. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników. Kurczaka pokrój w kostkę, pieczarki obierz lub opłucz i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Kurczaka przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem (możesz użyć także odrobiny curry). Następnie wsyp do miski z mięsem łyżkę mąki, i dokładnie obtocz kawałki kurczaka.
  4. Przygotuj sporą patelnię i porządnie ją rozgrzej z odrobiną oliwy. Następnie dodaj kurczaka i chwilę go podsmażaj, aż przestanie być różowy w środku. Następnie zdejmij mięso na talerz i na tej samej patelni zrumień cebulę.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dołóż łyżkę masła, dodaj pieczarki oraz czosnek. Podsmażaj chwilę i kiedy z pieczarek odparuje woda, dodaj kurczaka oraz szpinak. Całość podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Następnie dodaj na patelnię ugotowany i odcedzony makaron. Zamieszaj i wlej śmietankę. Mieszaj co jakiś czas, aż sos zgęstnieje, następnie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą chwili.

Taki makaron świetnie smakuje i na długo nasyci. Wspaniale nadaje się do lunch boxa, wówczas wystarczy go jedynie podgrzać i możesz cieszyć się w pracy smacznym, domowym obiadem. Polecam posypać danie posiekaną natką - to zawsze dobry sposób, by nadać potrawie świeżości. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.